Boek
Nederlands

Heksenfee

Brigitte Minne (auteur), Carll Cneut (illustrator)
+1
Heksenfee
×
Heksenfee Heksenfee
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Fee Rozemarijn vindt feee͏̈n saai omdat ze zo zoet en netjes zijn. Ze wil liever een heks zijn en vertrekt tegen moeders wil naar het heksenbos. Prentenboek met kunstzinnige prenten in zachte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Feeën, Heksen
Titel
Heksenfee
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
Carll Cneut
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2021 | Andere uitgaven
[44] p. : ill.
ISBN
9789462911635 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Fantasiefiguren (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Heksenfee / Brigitte Minne & ill. Carll Cneut

Een mooi verzorgde uitgave, in een stijlvolle typografie en met prachtige tekeningen van Carll Cneut is Heksenfee geschreven door Brigitte Minne. Minne heeft de lat ditmaal hoger gelegd, ze schrijft zuiverder en pittiger dan ik van haar gewend ben.

Het feeënkind Rozemarijn woont met haar moeder in een luchtkasteel (waarom moet dat toch weer gouden torentjes hebben?) op wolken. Maar feeën vindt ze saai. Die moeten altijd netjes en lief en discreet zijn. Rozemarijn wil liever rolschaatsen en ravotten en ondeugend zijn als een heks. Dus trekt ze naar het heksenbos, waar de heksen haar liefdevol opvangen en haar een boel trucs leren. Het ziet er eerst naar uit dat moeder en dochter uit elkaar groeien, maar het komt toch tot een compromis - ze missen elkaar immers -, een prentenboek mag blijkbaar wel een klein beetje stout zijn, maar toch niet te veel. Moeder en dochter beginnen dan maar een Lat-relatie.

Een niet onaardig verhaal, al blijft het moeilijk een echt origineel heks…Lees verder

Fee Rozemarijn woont met haar mama in een luchtkasteel met gouden torentjes. Ze vindt feeën ontzettend saai: die zijn lief en netjes en schoon. Rozemarijn wil liever een heks zijn: lekker schreeuwen en jezelf vies maken. Mama vindt het maar niks. Tegen de zin van haar moeder pakt Rozemarijn haar koffers en vliegt naar het heksenbos. Ze vindt het zalig in het bos. Nu is ze soms een heks en soms een fee of eigenlijk allebei: een heksenfee. Fraaie remake van populair atypisch feeënprentenboek. De tekst is iets bewerkt. De nieuwe prenten, in gemengde techniek (verf, potlood, grafische technieken), van de veelvuldig bekroonde illustrator zijn adembenemend. Hij neemt je moeiteloos mee in zijn vreemde roze en toch niet zoete wereld. Geen clichématige feeën en heksen, maar eigenzinnig verbeelde wezens bevolken de pastelwolken van de feeën en het donkergroene en grijze bos van de heksen. Tekst in duidelijk rood lettertype met schreef staat in de prenten en past visueel uitstekend bij de sfeer…Lees verder

Heksenfee

Rozemarijn is een fee, maar ze wil liever een heks zijn. Geen kraaknette jurkjes meer, zwaaien met een toverstaf en altijd lief zijn. Heks zijn is veel leuker. Heksen mogen wilde spelletjes spelen, vliegen op een bezem, varen in een bootje en stinken stinken. Mama wil eer niets weten van een heksendochter, maar draait uiteindelijk toch bij. De heks in Rozemarijn belooft ook om af en toe fee te zijn. Een echte heksenfee dus!

Een eenvoudig verhaal met zoveel waarheid: blijf jezelf! Het prentenboek verscheen al in 1999 maar werd in een herwerkte luxe-editie heruitgebracht. De tekst werd hier en daar aangepast, maar het verhaal werd volledig behouden. De liggende vorm werd staand. Er werd minder tekst per bladzijde gebruikt zodat het prentenboek wat dikker werd. Dit maakt dat je extra kan genieten van de prachtige illustraties van Carll Cneut.

Een absolute aanrader!


Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia