Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Lief en Mop

Brigitte Minne (auteur), Jan De Kinder (illustrator)
Lief is een positief en vrolijk konijntje. Mop is negatief en een mopperkont. Toch vinden ze elkaar. AVI-2; AVI-nieuw Start. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Blij zijn, Boos zijn
Leesniveau
AVI Start, AVI 1
Titel
Lief en Mop / tekst Brigitte Minne ; ill. Jan De Kinder
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
Jan De Kinder
Taal
Nederlands
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2007
40 p. : ill.
ISBN
90-5838-404-7

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Fantasiedierenverhaal over de konijntjes lief en mop. Lief is gehandicapt en vrolijk, positief, mop is negatief en een mopperkont. Ze vinden de weg naar elkaar. Het verhaal is geschreven in korte eenvoudige zinnen zonder hoofdletter, weinig interpunctie op AVI-2 (AVI-nieuw Start). Het lettertype is duidelijk en schreefloos. Er is geen paginanummering of inhoudsopgave. Het verhaal wordt vlot verteld, maar is niet helemaal aangepast aan de doelgroep (...in een deuk liggen...) Ook is het de vraag of kinderen van deze leeftijd de achterliggende betekenis van het verhaal vatten, namelijk de tegenstelling tussen een negatieve en positieve levenshouding. Bij het verhaal staan sfeervolle, zachtgekleurde passende tekeningen, soms paginagroot soms spread met links en rechts een stuk tekst. Het zijn expressieve, lieve prenten in pastelkleuren met donkere contouren. De achtergrond is in tinten geel en grijs. De techniek is een mengsel van krijt, en gouache. Geschikt voor de beginnende lezers vana…Lees verder

Lief en Mop

Lief is het zonnigste konijn dat er bestaat. Altijd vroeg uit de veren, klaar om in de dag te bijten en er het maximum uit te halen. Mop daarentegen is een mopperkont eerste klas: hij vindt zichzelf te dik, de zon te heet, de andere dieren te lawaaierig. En hij geeft herhaaldelijk commentaar op Lief haar handicap - een vos beet haar poot af -, waardoor hij er zelfs in slaagt haar even uit haar humeur te brengen. Net genoeg om Mop zelf te doen inzien hoe fout hij zit. Op zich een samenhangend verhaal voor eerste lezers, maar met een moraal die er wel dik op gesmeerd ligt. Redelijk flauwe personages ook, die omwille van de duidelijkheid van de boodschap wel zeer karikaturaal zijn uitgetekend. Illustraties zijn niet onaardig, maar ook wat braafjes.


Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia

Suggesties