Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Mama is verliefd

Brigitte Minne (auteur), Marja Meijer (illustrator)
+1
Mama is verliefd
×
Mama is verliefd Mama is verliefd
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Wanneer de gescheiden moeder van Lies plotseling verliefd wordt, dreigt er een eind te komen aan hun gezellige leventje samen. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Mama is verliefd / Brigitte Minne ; ill. Marja Meijer
Auteur
Brigitte Minne
Illustrator
Marja Meijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2003 | Andere uitgaves
123 p. : ill.
ISBN
90-6822-743-2

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Lies (10) woont bij haar moeder, haar vader woont in Nieuw-Zeeland. 123 bladzijden lang volgen we Lies in relatie met haar mama, haar oma, haar buurjongen Pieterjan en haar hond Watje. Het leuke, spannende, humoristische, ontroerende maar o zo banale leventje wordt beschreven aan de hand van een flinterdun verhaaltje over de vrijage van mama. Het boek leest als een trein, is best wel eens humoristisch, maar nog vaker flauw, bv.: "Die kale knol sloeg helemaal op hol". Weinig subtiel en/of fijngevoelig toch over de kalende dierenarts die op mama Nanet verliefd wordt? En de schoonheidsspecialiste in het boek heet Miss Poes; gut ja, moet kunnen zeker?
Het verhaal is pseudo-openhartig, Guus Kuijer achterna? Lies is als het ware een fletse epigoon van de ontwapende Madelief. Wat me het meest stoorde in het boek is het vergezochte taalgebruik. "Ik sprong als een hofnar in het rond en juichte". Of: "... mijn moeder en ik vertrokken met potvisbuiken..." Zeer vreemd is volgende constructie:…Lees verder
De tienjarige Lies woont alleen met haar moeder. Haar vader woont in Nieuw-Zeeland met een andere vrouw. Lies kent haar vader alleen van een foto waarop zij nog een baby is, de andere foto's waarop hij staat heeft haar moeder uit woede in de open haard gegooid. Dit verhaal beschrijft in korte hoofdstukken het leven van Lies en haar moeder tot er een 'oude stoofpeer' op het toneel verschijnt waarop haar moeder tot over haar oren verliefd raakt. Gelukkig is oma er ook nog. Een eigentijds verhaal over de gevoelens van kinderen die, nadat ze heel lang met hun moeder samen zijn geweest, plotseling geconfronteerd worden met een rivaal. Humoristisch, gevoelig verhaal waarin veel kinderen zichzelf zullen herkennen. Zwart-wit, grijs ingekleurde illustraties en een gekleurd omslag met een gebeurtenis uit het boek. Duidelijke druk, ruime marge. Vanaf acht jaar.

Over Brigitte Minne

Brigitte Minne (Brugge, 16 oktober 1962) is een Vlaams schrijfster van jeugdliteratuur.

Minne publiceerde een groot aantal kartonboeken, prentenboeken en leesboeken voor kinderen en jongeren. Daarnaast schreef ze scenario's voor onder meer het Vlaamse educatieve jeugdprogramma De Boomhut en leverde ze bijdragen aan diverse tijdschriften, theater- en filmproducties voor kinderen en jongeren. In totaal publiceerde zij ruim 200 verschillende werken.

Een deel van haar boeken werd vertaald en verscheen in het buitenland. Haar werk werd in Vlaanderen maar ook daarbuiten meermaals bekroond, onder meer door de Kinder- en Jeugdjury's van Vlaanderen, Limburg, Nederland en Frankrijk. Voor RoodGeelZwartWit ontving zij in 2002 de Franse Prix d’octogone. Verder ontving ze voor haar werk onder andere de eerste prijs bij de Europese wedstrijd uitwisseling Kortfilm voor kinderen, een White Raven (toegekend door de Internationale Jeugdbibliotheek van München), de …Lees verder op Wikipedia