Boek
Nederlands

Zoek het vierkant

Britta Teckentrup (auteur), Liesbeth Elseviers (vertaler)
Vierkanten zijn overal om ons heen: in de speelgoedtrein, de blokkentoren en de robot. Wat ziet de poes door het vierkante raam, en welk spelletje spelen de kinderen met de doos? Hardkartonnen prentenboek met eenvoudige kleurenillustraties. Vanaf ca. 2 jaar.
Titel
Zoek het vierkant
Auteur
Britta Teckentrup
Vertaler
Liesbeth Elseviers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Take a square
Uitgever
Antwerpen: Oogappel, 2018
[24] p. : ill.
ISBN
9789002265266 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Vormen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zoals de titel doet vermoeden, draait dit vierkante, dunkartonnen boekje met afgeronde hoeken om het vierkant. Het vierkant is overal om ons heen: in een blokkentoren, een speelgoedtrein, een raam of een hondenhok. Op elke spread is weer wat nieuws te zien, en in de linkerbovenhoek blijven de eerder gevonden voorwerpen met vierkanten in het klein zichtbaar. Samen vormen zij uiteindelijk een kolom aan de linkerzijde, en op de laatste pagina aangevuld met een rij treintjes onderaan, als een mooie opsomming van vierkanten. Het boekje heeft licht glanzende kartonnen pagina's en vrij felle, veelal primaire kleuren met een korrelige structuur alsof het op grof papier is gedrukt, met grote kleurvlakken in Teckentrups herkenbare stijl. De vierkanten zijn in de illustraties duidelijk zichtbaar en zorgen voor net genoeg uitdaging voor de doelgroep. De eenvoudige, uitnodigende tekst beslaat drie korte zinnen per spread, met daarbij meestal een geluid of uitroep. Britta Teckentrup schreef in haar…Lees verder

Zoek het vierkant

Zoals de titel reeds verklapt draait dit boekje rond het vierkant. Heel toepasselijk is dan ook de vorm van dit kartonboekje, namelijk vierkant. Op elke bladzijde kan je peuter iets herkennen met een vierkante vorm. Bijvoorbeeld het raampje van de speelgoedtrein, de blokken waarmee een toren is gebouwd, de tegels van een pad, de raampjes van een huis, een hondenhok, …

Op een egale achtergrond worden kleurrijke figuren afgebeeld. De stijl en het kleurenpalet kan je onder de noemer ‘retro’ plaatsen. De illustraties stralen een zekere rust en eenvoud uit maar toch zit er ook dynamiek in. Ik hou wel van Britta Teckentrup haar stijl.

Meestal staan er drie regels bij elke illustratie. De eerste regel vertelt wat je ziet. De tweede regel draait rond het geluid dat je kan maken bij deze prent en de derde regel zet je uk aan het denken. Het is dus zeker en vast een interactief boekje.

Om het overzicht te bewaren van de onderwerpen die aan bod kwamen in het b…Lees verder

Suggesties