Li, die tijdens de Culturele Revolutie opgroeit in armoede in China, wordt op zijn elfde geselecteerd voor de strenge balletacademie van Mao's vrouw. Als uitwisselingsstudent gaat hij naar de Verenigde Staten waar hij de vrijheid omarmt en weigert terug te keren naar China
Onderwerp
Ballet, Li, Cunxin
Titel
Mao's last dancer
Regisseur
Bruce Beresford
Naar het werk van
Cunxin Li
Componist
Christopher Gordon
Acteur
Chi Cao Bruce Greenwood Joan Chen Kyle MacLachlan
Taal
Meertalig, Engels, Chinees
Uitgever
A Film, 2010 | Andere uitgaves
1 dvd-video
Oorspr. opname
2009
Speelduur
113 min.
Aantekening
Afwisselend Engels en Mandarijn gesproken Ondertiteling: Nederlands Naar de autobiografie van Li Cunxin
EAN
8716777932513

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaans drama uit 2009 van Bruce Beresford (Driving Miss Daisy; The contract), met Kyle MacLachlan, Joan Chen e.a. Li, die tijdens de Culturele Revolutie opgroeit in armoede in China, wordt op zijn elfde geselecteerd voor de strenge balletacademie van Mao's vrouw. Als uitwisselingsstudent gaat hij naar de Verenigde Staten waar hij de vrijheid omarmt en weigert terug te keren naar China. Jann Ruyters (Trouw 17-6-'10): 'Zijn hoge sprongen en snelle pirouettes vormen de hoogtepunten van deze verder wat houterige biopic (...).' Aan het eind wordt de 'wat brave film toch nog spannend (...).' Meinte van Egmond (Movie2movie,i) geeft 4 (van 5) sterren: '(...) Bruce Beresford levert een met ‘Mao's Last Dancer' een prachtige film af, met name door het fantastische camerawerk. Vooral de balletscènes, van Don Quichotte tot het Zwanenmeer, worden op een indrukwekkende manier in beeld gebracht en roepen meer dan eens kippenvel op. De film, die heen en weer schiet tussen Li's jeugd en balletoplei…Lees verder

Over Bruce Beresford

Bruce Beresford (Sydney, 16 augustus 1940) is een Australische filmregisseur, scriptschrijver en filmproducent. Hij werkt in zowel Australië als de Verenigde Staten.

Levensloop

Hij zat op de The King's School (Sydney). In 1984 kreeg hij voor zijn dramafilm Tender mercies met Robert Duvall en Tess Harper in de hoofdrol een Oscarnominatie voor de beste regisseur. In 1989 voert hij de regie bij Driving Miss Daisy, dat een jaar later een Oscar in de wacht sleept voor de beste regie.

In 1985 trouwde hij met Virginia Duigan. Hun dochter Trilby Beresford acteert en ook zijn dochter bij zijn eerste vrouw zit in de filmindustrie.

Filmografie

  • 1972 : The Adventures of Barry McKenzie
  • 1974 : Barry McKenzie Holds His Own
  • 1975 : Side by Side
  • 1976 : Don's Party
  • 1978 : The Getting of Wisdom
  • 197…Lees verder op Wikipedia