Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het kind : (g)een handleiding

Het kind : (g)een handleiding

Filosofisch getinte beschouwing over de verschillende aspecten van opvoeding, de verantwoordelijkheid van de ouders en het recht doen aan het kind.
Onderwerp
Opvoeding
Titel
Het kind : (g)een handleiding
Auteur
Bruno Vanobbergen
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Het kind
Uitgever
Gent: Owl Press, 2021 | Andere uitgaven
149 p.
ISBN
9789463936484 (paperback) 9789463937498 (paperback)
Plaatsingssuggestie
433 (SISO) Opgroeien - Opvoeden (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het opvoeden van kinderen stellen we vaak voor als iets dat tot een direct en duidelijk resultaat moet leiden. Zeker bij beleidsmakers leeft dit beeld, samen met het idee dat wanneer er problemen zijn in de maatschappij deze via de opvoeding aangepakt kunnen worden. Opvoeden is echter veel complexer dan alleen socialiseren en aanpassen; opvoeden gaat over emoties, verantwoordelijkheden, waarden en normen, maar ook over idealen en denkbeelden. De verschillende betekenissen van en kanten aan opvoeding worden in dit boek nader bekeken, waarbij in drie hoofdstukken ingegaan wordt op vragen als: wat houdt de verantwoordelijkheid van de ouder in – en hoe doen we recht aan het kind? De korte paragrafen behandelen thema's als geduld, gezag, tradities en generatieconflicten. De theorie wordt aangevuld met herkenbare praktijksituaties. Een beschouwend en filosofisch geschreven boek dat geen praktische tips of stappenplannen biedt, maar je aanzet tot denken over jouw manier van opvoeden en de ke…Lees verder

Over Bruno Vanobbergen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Hcnudde

Bruno Vanobbergen (1972) is een Belgisch pedagoog, algemeen directeur van het agentschap Opgroeien en voormalig Vlaamse kinderrechtencommissaris.

Pedagogiek

In 2003 behaalde Vanobbergen het diploma van doctor in de pedagogische wetenschappen met het proefschrift Geen Kinderspel. Een pedagogische analyse van de vertogen over de commercialisering van de leefwereld van kinderen. Momenteel is hij gastprofessor aan de vakgroep sociaal werk en sociale pedagogiek van de Universiteit Gent. In de periode 2006-2007 was hij docent interculturele pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Op 2 juni 2009 werd Vanobbergen door het Vlaams Parlement benoemd tot kinderrechtencommissaris. Hij volgde Ankie Vandekerckhove op, die elf jaar in functie was geweest. Het Kinderrechtencommissariaat werd opgericht door het Vlaams Parlement, bij decreet in 1997. Bedoeling was het publiek vertrouwd te maken met het internationaal verdrag va…Lees verder op Wikipedia