Boek
Nederlands

Het kind van onze dromen

+1
Het kind van onze dromen
×
Het kind van onze dromen Het kind van onze dromen

Het kind van onze dromen

Overzicht van de aanloop, kern, uitwerking en beloften van het Kinderrechtenverdrag uit 1989 tegen de achtergrond van de steeds wisselende visie op opvoedkunde.
Onderwerp
Kinderen
Titel
Het kind van onze dromen
Auteur
Bruno Vanobbergen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: LannooCampus, 2015 | Andere uitgaves
235 p. : ill.
ISBN
9789401418478 (paperback)
Plaatsingssuggestie
440 (SISO) Ouders - Kinderen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dat miniatuurvolwassenen kind mogen zijn, dat is eigenlijk nog maar sinds anderhalve eeuw. Binnen toen en nu zijn de ideeën over wat een juiste opvoeding is en wat niet, gekomen en gegaan. En nog steeds, de ontwikkelingen gaan door. De auteur ziet in het Kinderrechtenverdrag uit 1989, dat kinderen een stem geeft en gesprek mogelijk maakt, een basis. Drie wetten gingen daaraan vooraf: afschaffing van de kinderarbeid, de Wet op de Kinderbescherming en de Wet op de Leerplicht. Hij beschrijft het speelveld dat zich daarbinnen ontplooit, gekoppeld aan cultuur, onderwijs en politiek. De uitersten – bevoogding versus autonomie, bescherming versus vrijlaten, etiketten plakken versus respect voor ieders eigenheid – hij beschrijft dit alles boeiend en herkenbaar. Zijn missie – kinderen het recht te geven op uitspreken, op twijfel en een eigen mening – onderbouwt hij met inbreng in kaders van collega's, kunstenaars en schrijvers. Citaten in Engels en Frans zijn niet vertaald. Wat hij liefst wil …Lees verder

Over Bruno Vanobbergen

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Hcnudde

Bruno Vanobbergen (1972) is een Belgisch pedagoog, algemeen directeur van het agentschap Opgroeien en voormalig Vlaamse kinderrechtencommissaris.

Pedagogiek

In 2003 behaalde Vanobbergen het diploma van doctor in de pedagogische wetenschappen met het proefschrift Geen Kinderspel. Een pedagogische analyse van de vertogen over de commercialisering van de leefwereld van kinderen. Momenteel is hij gastprofessor aan de vakgroep sociaal werk en sociale pedagogiek van de Universiteit Gent. In de periode 2006-2007 was hij docent interculturele pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Op 2 juni 2009 werd Vanobbergen door het Vlaams Parlement benoemd tot kinderrechtencommissaris. Hij volgde Ankie Vandekerckhove op, die elf jaar in functie was geweest. Het Kinderrechtencommissariaat werd opgericht door het Vlaams Parlement, bij decreet in 1997. Bedoeling was het publiek vertrouwd te maken met het internationaal verdrag va…Lees verder op Wikipedia