Als een blueszanger een zelfmoordpoging overleefd, is hij zijn geheugen kwijt en lukt het maar niet zijn herinneringen terug te vinden.
Titel
Labyrint
Auteur
Burhan Sönmez 1965-
Vertaler
Hanneke Van der Heijden
Verteller
Tom Meeus  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Turks
Oorspr. titel
Labirent
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2021
1 cd
Speelduur
4:30
Oorspr. uitgever
Uitgeverij Orlando
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Huis zonder muren

Zijn of niet zijn? Hamlet worstelde er al mee, maar wat als je tussen leven en dood valt? De Koerdische schrijver Burhan Sönmez lokt ons mee in een blanco doolhof.

Statistisch gezien had Boratin het niet mogen overleven. Wie van de Bosporusbrug springt, zal 65 meter lager merken dat het wateroppervlak aanvoelt als beton. De meeste wanhopigen sterven, anderen strompelen kreupel door hun resterende leven. Boratin daarentegen houdt er enkel een gebroken rib aan over. Dat, en geheugenverlies. Wat ooit zijn thuisstad was, Istanboel, voelt nu aan als een doolhof zonder muren, en in zijn hoofd botst hij, telkens als hij naar het verleden speurt, op witte wanden. Wie was Boratin?

Zijn vriend Bek komt hem te hulp. Boratin was een lokale beroemdheid, toch in de jazzscene waar hij met zijn opzwepende muziek de clubs in lichterlaaie zette. Dat verklaart waarom zijn huis – nog zo’n onplek – vol staat met gitaren en stapels vinyl. Blijkbaar heeft hij ook een zus, die in de provincie woont maar niet op de hoogte is van zijn ‘ongeval’. Als ze hem opbelt, heeft hij geen zin om het uit te leggen. Hij luistert en hoopt in ha…Lees verder

Dit boek vertelt over de blueszanger Boratin in Istanbul, die, door van de Bosporusbrug af te springen, zelfmoord wilde plegen. Als hij echter in het ziekenhuis wakker wordt, weet hij zich niets meer te herinneren. Door de val heeft hij een rib gebroken en zijn geheugen verloren. Als ze hem na het ziekenhuis ‘s avonds thuisbrengen, herkent hij zijn huis niet meer. Ook gitaren en liedjes, telefoonboekjes, gestorven vrienden, vrouwen met zwart haar brengen zijn geheugen niet terug. Waarom wilde hij dood? Er komt geen oplossing. Ook niet als hij een fotoalbum onderin een kast vindt. Zijn verleden komt niet terug. Waarom wilde hij dood? Het boek behelst een filosofische beschouwing over wat het gevolg kan zijn als je geheugen plotseling verdwijnt en bevat een stroom van verhalen, ideeën en vragen over identiteit en maatschappij. Vierde roman van de Turkse schrijver met Koerdische achtergrond Burhan Sönmez (1965). Hij werkte als jurist in Istanbul. Om politieke redenen verblijft hij al tie…Lees verder

Over Burhan Sönmez

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Burhan Sönmez (Büyükkonakgörmez (Haymana), 1965) is een Turkse schrijver van Koerdische afkomst.

Sönmez werd geboren in Büyükkonakgörmez, een klein dorpje in Haymana, een plattelandsdistrict in het zuiden van Ankara. Zijn middelbare school volgde hij in Polatlı. Sönmez heeft een aantal jaren in ballingschap in het Verenigd Koninkrijk geleefd.

Zijn eerste roman, Kuzey (Nederlands: Noord), verscheen in 2009. Zijn tweede roman, Masumlar (De onschuldigen), verscheen in 2011. Zijn derde roman, Istanbul Istanbul, verscheen in 2015. ‘’ Labyrinth ’’, zijn vierde roman, verscheen in 2018. In 2021 verscheen zijn vijfde roman, Taş ve Gölge (Steen en Schaduw).

In september 2021 werd Sönmez benoemd tot voorzitter van de internationale schrijversorganisatie "PEN International".

Romans