Boek
Nederlands

Verliefd zijn is een ramp !

Caja Cazemier (auteur)
+1
Verliefd zijn is een ramp !
×
Verliefd zijn is een ramp ! Verliefd zijn is een ramp !

Verliefd zijn is een ramp !

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Myra ontdekt dat haar vriendin Jessica, die er geen geheim van maakt dat ze op meisjes valt, veel meer voor haar betekent dan ze wil toegeven.
Titel
Verliefd zijn is een ramp !
Auteur
Caja Cazemier
Taal
Nederlands
Editie
3de herz. dr.
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2009 | Andere uitgaves
191 p.
ISBN
9789021666372 (gebonden)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jonge lezers en recensenten hebben over de jeugdboeken van Carry Slee en Caja Cazemier veelal uiteenlopende meningen. Met dit boek zal het niet anders zijn. Het verhaal volgt het gekende stramien van Cazemiers andere boeken: het hoofdpersonage, meestal een meisje, worstelt met een serieus probleem, probeert daarvan weg te vluchten wat gegarandeerd nog meer problemen veroorzaakt. Pas als ze op een positieve manier aan het probleem werkt of het aanvaardt, valt alles in de goede plooi.

Welke concrete invulling kreeg het patroon hier? Op een jeugdkamp geraken Myra en Jessica bevriend met elkaar. Als Myra stilaan ontdekt dat ze voor Jessica meer gaat voelen dan vriendschap, vormt het voor haar een echt probleem. Het kan toch niet, ze was al verliefd op jongens en ze wil zeker niet anders zijn, want meisje/jongen blijft de gangbare norm. Voor Jessica is het geen punt meer: zij weet dat ze lesbisch is en haar omgeving heeft daar geen moeite mee. Naast haar eigen groot probleem, sleept…Lees verder
Coming-outroman uit 2003, zoals eerder 'Portret van Sanne' van dezelfde schrijfster. Myra, in het examenjaar vmbo, ontdekt dat ze lesbisch is. Ze heeft hier heel veel moeite mee en probeert het te ontkennen. Daarnaast heeft ze het thuis moeilijk met een moeder die erg op haar leunt en een onbekende vader, en wordt ze tijdens de tentamens gekweld door faalangst. De problemen, eerst met de ontkenning en later de erkenning van haar homoseksualiteit, worden invoelbaar beschreven. Als Myra slaappillen van haar moeder heeft ingenomen, komt het tot een climax. De populaire schrijfster hanteert een toegankelijke schrijfstijl. Meisjes die met dergelijke problemen zitten, kunnen zeker steun hebben aan dit boek. Door de open opstelling van de romanfiguren ten opzichte van homoseksualiteit en de realistische beschrijvingen van de gevoelens en problemen ook geschikt om begrip te kweken bij heteroseksuele meisjes. Herdruk met een nieuw omslag. Vanaf ca. 14 jaar.

Over Caja Cazemier

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Baeke

Caja Cazemier (Spijkenisse, 5 september 1958) is een Nederlandse schrijfster van jeugdboeken.

Biografie

Caja Cazemier groeide op in Groningen en woont in Leeuwarden. Na de middelbare school studeerde ze Nederlandse taal- en letterkunde. Tijdens haar studie besteedde ze veel aandacht aan jeugdboeken. Ze schreef een scriptie met als titel: Gemengde gevoelens. Jeugdliteratuur voor meisjes in de puberteit. Na haar studie werkte Cazemier twaalf jaar als lerares Nederlands. Sinds 2002 besteedt ze al haar tijd aan het schrijven van boeken.

Cazemier schrijft voor jongeren tussen de 11 en 16 jaar. Haar verhalen gaan vrijwel allemaal over onderwerpen waarmee jongeren op die leeftijd mee te maken kunnen hebben: de brugklas, verliefdheid, seksualiteit, alcohol, drugs en lachgas, online daten, sociale media, depressie, uitgaansgeweld, loverboys, online pesten, gescheiden ouders, rouwverwerking, enzovoort. Het zijn realistische …Lees verder op Wikipedia