Boek
Nederlands

Wervelwind Merel

Caja Cazemier (auteur)

Wervelwind Merel

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Tweede boek over Merel, een meisje met ADHD dat zich, zo goed en zo kwaad als het kan, probeert staande te houden in een nogal ingewikkelde familiesituatie. Merel gaat helpen in het dierenasiel. Het loopt niet helemaal van een leien dakje, maar niemand kan er omheen dat haar egelactie een succes is.
Leesniveau
AVI 8, AVI E6, AVI M7
Titel
Wervelwind Merel
Auteur
Caja Cazemier
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2011
168 p.
ISBN
9789021669175 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na Windkracht Merel nemen we met Wervelwind Merel opnieuw een kijkje in het leven van de jonge Merel. Op vakantie bij oma Goedhart ontdekt Merel samen met haar stiefzus April een achtergelaten hondje langs de kant van de weg. Omdat ze gek is op dieren, wil ze het hondje graag zelf houden. De ouders van Merel vinden dit echter geen goed idee aangezien ze al een hond heeft. Merel brengt het hondje dan maar naar het asiel. Hierdoor ontdekt ze echter nog een andere manier om haar liefde voor dieren te uiten: ze gaat helpen in het asiel! Merel is er echter even niet bij met haar gedachten, en tijdens het wandelen met de honden loopt haar lievelingshond weg. Als even later dan nog een kat wegloopt omdat ze het deurtje van de kooi heeft laten openstaan, mag ze niet meer helpen. Merel zit helemaal in de put, tot ze een nieuwe missie gevonden heeft: ervoor zorgen dat er weer meer egels zijn door mensen aan te sporen hun tuin anders in te richten. Graag wil ze samen met haar klas …Lees verder
Wanneer Merel (12) met haar stiefzus April bij oma Goedhart logeert, zien ze iemand een hond uit de auto zetten en wegrijden. Ze nemen het beestje mee, maar hoe Merel thuis ook zeurt, de hond moet naar het asiel. Merel, die moet omgaan met een heen-en-weer leven tussen vader en moeder, bezoekt het asiel in de buurt en mag meehelpen honden uitlaten en hokken schoonmaken. Chaotisch, impulsief en springerig als ze is, gaat dit niet lang goed. Als ook nog een schoolkeuze gemaakt moet worden en de juf vindt dat ze zich beter moet concentreren, krijgt ze het gevoel dat ze niks kan. Dan gaat Merel actievoeren voor egels en ontdekt gaandeweg waar ze talent voor heeft. Tweede deel over Merel*, een drieste jonge meid. Hoewel het verhaal weinig diepgang heeft, snijdt de auteur soepel diverse thema’s aan die relevant zijn voor de doelgroep. De stijl sluit aan bij het wervelende karakter van Merel. Kleurig omslag met vrolijk meisje. Een gezellig boek voor meisjes vanaf ca. 10 jaar.

Over Caja Cazemier

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Baeke

Caja Cazemier (Spijkenisse, 5 september 1958) is een Nederlandse schrijfster van jeugdboeken.

Biografie

Caja Cazemier groeide op in Groningen en woont in Leeuwarden. Na de middelbare school studeerde ze Nederlandse taal- en letterkunde. Tijdens haar studie besteedde ze veel aandacht aan jeugdboeken. Ze schreef een scriptie met als titel: Gemengde gevoelens. Jeugdliteratuur voor meisjes in de puberteit. Na haar studie werkte Cazemier twaalf jaar als lerares Nederlands. Sinds 2002 besteedt ze al haar tijd aan het schrijven van boeken.

Cazemier schrijft voor jongeren tussen de 11 en 16 jaar. Haar verhalen gaan vrijwel allemaal over onderwerpen waarmee jongeren op die leeftijd mee te maken kunnen hebben: de brugklas, verliefdheid, seksualiteit, alcohol, drugs en lachgas, online daten, sociale media, depressie, uitgaansgeweld, loverboys, online pesten, gescheiden ouders, rouwverwerking, enzovoort. Het zijn realistische …Lees verder op Wikipedia