Boek
Nederlands
Nonsensrijmpjes, gemaakt naar aanleiding van het muziekstuk 'Het Carnaval der Dieren' van Camille Saint-Saens, die op de cd worden voorgelezen. Met grappige kleurentekeningen. Vanaf ca. 5 jaar.
Onderwerp
Dieren
Titel
Het carnaval der dieren
Componist
Camille Saint-Saëns 1835-1921
Auteur
Ivo De Wijs
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2015 | Andere uitgaves
[32] p. : ill. + cd
ISBN
9789025761103 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een totaalpakketje cultuur, zo mag je Het carnaval der dieren wel noemen. Het cd-boek is een introductie in de klassieke muziek van Camille Saint-Saëns, gecombineerd met grappige, bijpassende gedichten van Ivo de Wijs en illustraties van Thé Tjong King.
Saint-Saëns componeerde Het carnaval der dieren in 1886. In veertien muziekstukken behandelt het stuk verschillende dieren, waaronder de leeuw, kippen, ezels, olifanten, kangoeroes, vissen en de zwaan. Saint-Saëns wilde niet dat deze compositie tijdens zijn leven werd uitgevoerd, waarschijnlijk omdat dit niet strookte met zijn status van ernstige componist. Toch werd dit werk na zijn dood een van zijn populairste. De muziek waarin vaak de eigenschappen van de verschillende dieren te herkennen zijn, spreken kinderen aan en laten hen kennismaken met toegankelijke klassieke muziek.
Ivo de Wijs schreef bij elk muziekstuk een bijpassend gedicht. In 1950 deed de Amerikaanse dichter Ogden Nash hem dat al eens voor. D…Lees verder
Het bekende muziekstuk van de componist Camille Saint-Saens (1835-1921) is van tekst voorzien door tekstdichter en presentator Ivo de Wijs. Voor ieder dier of iedere groep dieren heeft hij een kort onzinrijmpje gemaakt. De tekst is ruim en groot gedrukt. Het eenvoudige woordgebruik is origineel en ritmisch. Bij ieder gedichtje staat een tekening die het grappige van de tekst onderstreept. De illustraties kennen een fijne lijnvoering en zijn rustig van kleur. De bijgevoegde cd bevat een muziekopname uit 1988 waaraan o.a. Gidon Kremer en Isabelle van Keulen meewerkten. De muziek wordt afgewisseld met de gedichten die door de schrijver worden voorgelezen. Achterin staat korte informatie over illustrator en tekstschrijver. De uitgave oogt aantrekkelijker dan de oorspronkelijke uitgave, mede door het grotere formaat en het wit glanzende papier. Zowel in huiselijke kring als in het (muziek)onderwijs zeer geschikt als introductie op klassieke muziek, voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.

Saint-Saëns. Het Carnaval der Dieren

'Het Carnaval der Dieren' is een boek met cd. De muziek is van Camille Saint-Saëns. Dit is een componist die zijn eigen werk niet sterk genoeg vond om uit te geven. Vandaar dat er voor zijn Carnaval der Dieren veertien muziekstukjes bestaan waaarvan hij alleen 'De Zwaan' heeft uitgegeven. Nochtans zijn de veertien stukjes die je op de cd kunt beluisteren wondermooi en licht van stijl. Ivo de Wijs heeft bij elk muziekstukje een paar gedichten geschreven waarvan hij er telkens één voorleest nadat je het muziekstukje gehoord hebt. De gedichten zijn leuk, niet te lang, op rijm en zeer komisch. Bv: Halfezels!/ Een halve ezel liep bij Delft/ Te dromen van de andere helft./ Hij balkte klaaglijk in het rond:/ Ik ben een kop en zoek een kont.
'Het Carnaval der Dieren' is zeer geschikt voor jonge kinderen. De stukjes zijn kort en luchtig. De gedichten zijn grappig en de illustraties stralen deze humor uit. Ze zijn van Thé Tjong-Khing en meer dan ok!!!

Over Camille Saint-Saëns

Charles Camille Saint-Saëns ([ʃaʁl kamij sɛ̃sɑ̃]?) (Parijs, 9 oktober 1835 – Algiers, 16 december 1921) was een Frans componist, pianist en organist.

Levensloop

Jeugd

Camille Saint-Saëns werd geboren in Parijs als enig kind van Jacques-Joseph Victor Saint-Saëns en Françoise Clémence Collin. Zijn vader, financieel medewerker van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, stierf nog geen drie maanden na Camilles geboorte aan tuberculose. Zijn moeder en zijn oudtante Charlotte Masson bekommerden zich om zijn opvoeding.

Saint-Saëns groeide op in een stimulerende sfeer. Door zijn oudtante kwam hij in aanraking met literatuur en muziek. Ze gaf hem zijn eerste pianolessen. Met nog geen vier jaar schreef hij zijn eerste muziekstukjes. Op zevenjarige leeftijd werd hij ingeschreven voor pianoles. Tevens ging hij op orgelles.

Het eerste optreden van Saint-Saëns vond plaats…Lees verder op Wikipedia

Suggesties