Boek
Nederlands

Vuur en aarde : het verhaal van keramiek

Carine Verleye (auteur)

Vuur en aarde : het verhaal van keramiek

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Geschiedenis van het ontstaan van keramiek (aardewerk) en het voorkomen ervan in verschillende culturen. Met kleurenfoto's. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Pottenbakken
Titel
Vuur en aarde : het verhaal van keramiek
Auteur
Carine Verleye
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2003
47 p. : ill.
ISBN
90-76830-99-1
Plaatsingssuggestie
775.2 (SISO) Boetseren (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De schrijfster, zelf ook keramiste, schetst in dit rijk geïllustreerde boek de verwerkingsmogelijkheden van de klei en geeft een overzicht van wat mensen daarmee maken. Ze vertelt eerst kort een paar mythen waarin klei het materiaal is waaruit de goden de mensen maakten. De stroeve inleidende zinnen daarbij klinken weinig aantrekkelijk voor jonge lezers: "Afrikaanse scheppingsverhalen benadrukken de relatie van de mens met de aarde, zijn oorsprong." Dan volgt een uitgebreid overzicht van wat mensen in alle werelddelen met klei deden en van wat ze ervan maakten. De lezer maakt kennis met technieken en producten; hij leert het verschil tussen terracotta, aardewerk, steengoed en porselein. Hij ontdekt in Jemen de verdiepingen hoge lemen huizen met suiker-op-speculaasachtige versieringen, het delicate Japanse rakuporselein, de indrukwekkende monumenten van Samarkand met bakstenen uit woestijnstof en "wondermooie glazuurtegels in alle mogelijke tinten van turkoois en blauw"... Hij wordt ve…Lees verder
Kijk- en bladerboekje over het ontstaan van keramiek in de hele wereld. Een aantal verschijningsvormen van keramiek, die kenmerkend zijn voor bepaalde culturen, passeert de revue. Maar ook toepassingen van ongebakken klei zoals de tabletten met spijkerschrift en hele bouwwerken in o.a. Afrika komen aan de orde. Als afsluiting wordt hedendaagse keramiek getoond van bekende kunstenaars. Het is geen leerboek want aan techniek wordt nauwelijks aandacht besteed. Het is meer een kennismaking met de materie op een vrijblijvende en speelse manier. De (kleuren)foto's zijn goed gekozen. De tekst, gedrukt in een vrij groot lettertype, is heel summier en een beetje zweverig waarbij de mythe dat de mens ook uit gebakken klei is ontstaan een grote rol speelt. Bij het doorbladeren zal menigeen vanaf ca. 11 jaar plezier beleven aan dit goed verzorgde boek.