Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Gebroken wit : roman

Carla De Jong (auteur)
+1
Gebroken wit : roman
×
Gebroken wit : roman Gebroken wit : roman

Gebroken wit : roman

Genre:
Een ziekenhuis raakt in opspraak als op de afdeling gynaecologie patiënten het slachtoffer worden van wanbeleid, met als direct gevolg de dood van een baby en een jonge vrouw.
Titel
Gebroken wit : roman
Auteur
Carla De Jong
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2012
335 p.
ISBN
9789029583329 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In een groot Nederlands ziekenhuis wordt consultant Twan Tweinstra aangeworven als medebestuurder, en meteen wacht hem een immense taak: er wordt slecht samengewerkt in sommige afdelingen, met vooral gynaecologie als probleemgebied. Twee dramatische medische fouten op die afdeling onderstrepen dat nog eens. Twan pleit voor een aanpak van motiveren en responsabiliseren, maar de hoofdbestuurder denkt daar anders over en wil alles inzetten op het behalen van een keurmerk, gebaseerd op registratie en administratieve controle. Twan krijgt steun van traumachirurg Eliza, de spreekbuis van de artsen in de raad van bestuur, hoewel die zich had verzet tegen zijn komst in het ziekenhuis. Hij raakt op een heel persoonlijke manier betrokken bij de zaak en bij Eliza, waardoor ook zijn privéleven op de helling komt te staan. Hij heeft twee kinderen en is gelukkig getrouwd, of dat denkt hij tenminste toch.
Ondertussen gaat het leven ook verder voor de slachtoffers van de medische fouten die werd…Lees verder
De auteur, die Nederlands en sociale wetenschappen studeerde, publiceerde een drietal literaire thrillers, waarvan er een werd voorgedragen voor de Gouden Strop (‘Serpent’, 2009). Ze is tevens adviseur bij een organisatie in de gezondheidszorg en dat betekent dat de thematiek van deze nieuwe roman haar vanuit haar werkervaring bekend is. Een ziekenhuis in opspraak is een bekend, regelmatig terugkerend fenomeen in de pers. In deze roman disfunctioneert de maatschap gynaecologie dusdanig dat patiënten het slachtoffer worden, met als direct gevolg de dood van een baby en van een jonge vrouw. We krijgen een inkijkje in de bestuurlijke en personele verhoudingen en in actuele thema’s zoals kwaliteitsmanagement. Wanneer de doofpot zich langzaam opent, verschuiven de machtsverhoudingen in het stoffige ziekenhuisbestuur. De schrijfster is een goed observator van intermenselijke verhoudingen en beschrijft de karakters van haar hoofdpersonen van binnen uit. Een vlot en plezierig geschreven, span…Lees verder