Boek
Nederlands

De avonturen van Pinokkio

Carlo Collodi (auteur), Justine Brax (illustrator), Annelies Kin (vertaler)
De ondeugende marionet Pinokkio wil Gepetto en de Fee met de blauwe haren wel gehoorzamen en een gewone jongen worden. Maar dan moet hij wel zijn streken afleren. Sterk verkorte versie van het bekende verhaal met sfeervolle kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De avonturen van Pinokkio / tekst (ingekort en bewerkt) Carlo Collodi ; illustraties Justine Brax
Auteur
Carlo Collodi
Illustrator
Justine Brax
Vertaler
Annelies Kin
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les aventures de Pinocchio
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2019
144 p. : ill.
ISBN
9789044836103 (hardback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het verhaal van deze wereldberoemde marionet is al talloze malen herschreven, meestal in een sterk ingekorte versie. Deze nieuwe, vlotte en levendige hertaling valt op door zijn klassieke uitstraling. De oorspronkelijke tekst werd met de helft ingekort, waardoor de vaart sterk is toegenomen. De vertaalster putte daarbij uit een rijk taalvocabulaire, waarbij ze archaïsche woorden als ‘vervaarlijk’, ‘ploerten’ en ‘snoodaards’ en uitdrukkingen als ‘te uwer informatie’ vakkundig verweeft in het overbekende verhaal, beginnend met de schepping van de harlekijn, het bedrog van onder andere de vos en de kat, de ontmoeting met de blauwe fee en de vele andere avonturen, eindigend in het uiteindelijke weerzien met zijn vader Gepetto en Pinokkio’s gedaanteverandering. Het menselijke element van de aanvankelijk erg hardleerse jongen is goed intact gebleven: het verhaal kent zowel humor als grimmigheid. In deze fraaie, verzorgde uitgave vallen allereerst de oogstrelende kleurenillustraties op, veel…Lees verder

Over Carlo Collodi

Collodi (pseudoniem van Carlo Lorenzini, Florence 24 november 1826 – Florence 26 oktober 1890) was een Italiaans journalist en schrijver. Hij ontleende zijn schrijversnaam aan het dorp Collodi, in de provincie Pistoia, waar zijn moeder was geboren.

Hoewel hij verschillende werken op zijn naam heeft staan, is hij vooral bekend gebleven als schrijver van Pinokkio (Pinocchio).

Politiek bevlogen als hij was, stichtte hij in 1848 een satirisch blad (Il Lampione), dat in 1849 door de groothertog van Toscane werd verboden, maar in 1860 weer op de markt verscheen.

Lorenzini maakte in 1856 naam met Un romanzo in vapore. Da Firenze a Livorno. Guida storico-umoristica (1856) over de nieuwe spoorweg tussen beide plaatsen en hield zich ook volop bezig met verschillende politieke nieuwsbladen zoals Il Fanfulla. Tegelijkertijd had hij zitting in de censuurcommissie voor het theater. In deze periode schreef hij satirische en humoristische sketches en verha…Lees verder op Wikipedia

Suggesties