Boek
Nederlands

De avonturen van Pinokkio

Carlo Collodi (auteur), Jan Jutte (illustrator)
+1
De avonturen van Pinokkio
×
De avonturen van Pinokkio De avonturen van Pinokkio
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Het zit de marionet Pinokkio niet mee. Hij wil het zo graag goed doen, maar alles loopt steeds verkeerd. Bewerking van het klassieke, Italiaanse vervolgverhaal (1881-1883), met vrolijke illustraties. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
De avonturen van Pinokkio
Auteur
Carlo Collodi
Illustrator
Jan Jutte
Uniforme titel
Pinocchio
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Le avventure di Pinocchio, storia di un burattino
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2001 | Andere uitgaves
187 p. : ill.
ISBN
90-216-1992-X

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Classic Press steekt klassiekers uit de volwassenen- en jeugdliteratuur in een nieuw kleedje. In hun fonds zien we o.m. Heidi (2006), Alice in Wonderland (2007) en Alleen op de wereld (2007). Pinokkio past uitstekend in dit rijtje.
In opdracht van de uitgever van een kinderblad begon de toen 54-jarige Carlo Lorenzini in 1880 met zijn verhaal over Pinokkio, onder het pseudoniem Carlo Collodi. Het verhaal liep van juli 1881 tot januari 1883, en maakte in boekvorm een ware zegetocht over de hele wereld. De geschiedenis van de luie, goedgelovige, wispelturige, onbetrouwbare houten pop die een fatsoenlijke jongen van vlees en bloed wordt, houdt het midden tussen sprookje en werkelijkheid, tussen fabel en satire. Het boek spreekt dan ook zowel kinderen als volwassenen aan.
Pinokkio is bij de meeste mensen bekend door liedjes, musicals, tekenfilms en andere bewerkingen. Deze uitgave blijft echter zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke tekst. Het boek werd…Lees verder
In deze ongewijzigde herdruk van de meer op kinderen gerichte vertaling die uit 1988 dateert, hebben de illustraties van Roberto Innocenti plaats gemaakt voor die van Gouden Penseel-winnaar 2001, Jan Jutte. Zij geven dit inmiddels klassieke verhaal over de houten pop die tot leven komt en vreselijk goed kan liegen, een eigentijds, maar in vergelijking met de overigens bijzondere illustraties van Innocenti, vooral een vrolijker aanzien. De illustraties in zwart-wit-grijstinten zijn wisselend van afmeting en lopen soms over een dubbele pagina, en van de pagina af. Ze geven goed de rommelige Italiaanse sfeer weer, zoals Jutte eerder ook liet zien in een aantal boeken van Rindert Kromhout. Knap weet hij Pinokkio tot een innemende figuur te maken, onder meer door de variatie in gezichtsuitdrukkingen in de houten kop. Achterin het boek is informatie opgenomen over de schrijver en over het boek. Vanaf ca. 9 jaar.

Pinokkio

Het verhaal van Pinokkio begint met een stuk hout. Het stuk hout komt in de werkplaats van een oude timmerman terecht, baas Kers. Wanneer die er een tafelpoot van probeert te maken, komt het stuk hout echter tot leven. Baas Kers hoeft het stuk hout niet meer en geeft het aan zijn vriend Geppetto. Geppetto snijdt er een prachtige marionet uit. Groot is zijn verbazing wanneer die tot leven komt.
Maar Gepetto is nog niet van zijn verbazing bekomen, of Pinokkio begint al deugenietenstreken uit te halen. Van zodra hij kan stappen, rent hij het huis uit en loopt weg. Geppetto vliegt, door een misverstand, de gevangenis in, en Pinokkio blijft alleen achter. Al gauw blijkt dat Pinokkio een jongetje is dat alleen maar aan zichzelf denkt en met niets of niemand rekening houdt. Wanneer de arme Gepetto terug thuis komt, treft hij een uitgeputte en verhongerde Pinokkio aan, met opgebrande voeten. Geppetto geeft het kleine beetje eten dat hij nog bezit aan de arme Pinokkio en maakt nieuwe voe…Lees verder

Over Carlo Collodi

Collodi (pseudoniem van Carlo Lorenzini, Florence 24 november 1826 – Florence 26 oktober 1890) was een Italiaans journalist en schrijver. Hij ontleende zijn schrijversnaam aan het dorp Collodi, in de provincie Pistoia, waar zijn moeder was geboren.

Hoewel hij verschillende werken op zijn naam heeft staan, is hij vooral bekend gebleven als schrijver van Pinokkio (Pinocchio).

Politiek bevlogen als hij was, stichtte hij in 1848 een satirisch blad (Il Lampione), dat in 1849 door de groothertog van Toscane werd verboden, maar in 1860 weer op de markt verscheen.

Lorenzini maakte in 1856 naam met Un romanzo in vapore. Da Firenze a Livorno. Guida storico-umoristica (1856) over de nieuwe spoorweg tussen beide plaatsen en hield zich ook volop bezig met verschillende politieke nieuwsbladen zoals Il Fanfulla. Tegelijkertijd had hij zitting in de censuurcommissie voor het theater. In deze periode schreef hij satirische en humoristische sketches en verha…Lees verder op Wikipedia