Boek
Nederlands
Het zit de marionet Pinokkio niet mee. Hij wil het zo graag goed doen, maar alles loopt steeds verkeerd. Bewerking van het klassieke, Italiaanse vervolgverhaal (1881-1883), met vrolijke illustraties. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Pinokkio
Naar het werk van
Carlo Collodi
Bewerker
M.E. Ander
Illustrator
Quentin Gréban
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Pinocchio
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, 2010 | Andere uitgaves
81 p. : ill.
Aantekening
Tekst ingekort en herzien door M.E. Ander
ISBN
9789051161649 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Pinokkio is de marionet die Geppetto snijdt uit een stuk hout. De pop beweegt, praat en denkt uit zichzelf en blijkt erg ondernemend. Hij wil graag leren, maar laat zich voortdurend afleiden en doet dan stoute of domme dingen waar hij oprecht spijt van krijgt. Als hij laat merken oprecht begaan te zijn met zijn medemensen, wordt hij een echte jongen, zijn grootste wens. Het verhaal waardoor Pinokkio het meest bekend is, over de neus die groeit als hij jokt, vormt een hoofdstuk in dit uit 26 hoofdstukken bestaande boek. Zijn avonturen worden verteld in korte verhalen die op een of twee pagina’s staan, voorzien van paginagrote, zachtgekleurde aquarellen die de sfeer en emoties goed weergeven. Op de tekstpagina is vaak een kleine tekening te vinden. Het taalgebruik is niet eenvoudig en leent zich het meest tot voorlezen. Groot formaat boek met de tekst in twee kolommen; kleine druk. Op het omslag een aquarel van Pinokkio die in de spiegel kijkt naar zijn lange neus. Voorlezen vanaf ca. 8…Lees verder

Pinokkio

Het verhaal van Pinokkio begint met een stuk hout. Het stuk hout komt in de werkplaats van een oude timmerman terecht, baas Kers. Wanneer die er een tafelpoot van probeert te maken, komt het stuk hout echter tot leven. Baas Kers hoeft het stuk hout niet meer en geeft het aan zijn vriend Geppetto. Geppetto snijdt er een prachtige marionet uit. Groot is zijn verbazing wanneer die tot leven komt.
Maar Gepetto is nog niet van zijn verbazing bekomen, of Pinokkio begint al deugenietenstreken uit te halen. Van zodra hij kan stappen, rent hij het huis uit en loopt weg. Geppetto vliegt, door een misverstand, de gevangenis in, en Pinokkio blijft alleen achter. Al gauw blijkt dat Pinokkio een jongetje is dat alleen maar aan zichzelf denkt en met niets of niemand rekening houdt. Wanneer de arme Gepetto terug thuis komt, treft hij een uitgeputte en verhongerde Pinokkio aan, met opgebrande voeten. Geppetto geeft het kleine beetje eten dat hij nog bezit aan de arme Pinokkio en maakt nieuwe voe…Lees verder

Over Carlo Collodi

Collodi (pseudoniem van Carlo Lorenzini, Florence 24 november 1826 – Florence 26 oktober 1890) was een Italiaans journalist en schrijver. Hij ontleende zijn schrijversnaam aan het dorp Collodi, in de provincie Pistoia, waar zijn moeder was geboren.

Hoewel hij verschillende werken op zijn naam heeft staan, is hij vooral bekend gebleven als schrijver van Pinokkio (Pinocchio).

Politiek bevlogen als hij was, stichtte hij in 1848 een satirisch blad (Il Lampione), dat in 1849 door de groothertog van Toscane werd verboden, maar in 1860 weer op de markt verscheen.

Lorenzini maakte in 1856 naam met Un romanzo in vapore. Da Firenze a Livorno. Guida storico-umoristica (1856) over de nieuwe spoorweg tussen beide plaatsen en hield zich ook volop bezig met verschillende politieke nieuwsbladen zoals Il Fanfulla. Tegelijkertijd had hij zitting in de censuurcommissie voor het theater. In deze periode schreef hij satirische en humoristische sketches en verha…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek