De verwende zeldzame blauwe papegaai Blu maakt in Rio de Janeiro kennis met het vrouwtje Jewel. Het is de bedoeling dat zij de soort redden, maar een bende dierenhandelaren komt hen op het spoor
Titel
Rio
Regisseur
Carlos Saldanha 1965-
Componist
John Powell 1963-
Uitvoerder
Anne Hathaway  (stem) Jesse Eisenberg  (stem) Jemaine Clement  (stem) Leslie Mann  (stem) Jamie Foxx  (stem)
Taal
Engels
Uitgever
Twentieth Century Fox Home Entertainment, © 2012 | Andere uitgaves
1 blu-ray
Oorspr. opname
2011
Speelduur
ca. 95 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Nederlands, Vlaams, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels
EAN
8712626067047

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 2 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaanse animatiefilm gemaakt door Carlos Saldanha (Ice age) over de zeldzame blauwe Ara genaamd Blu. Blu is behoorlijk verwend en kan niet vliegen. Zijn baasje Linda, een bibliothecaresse met een grote bril, krijgt bezoek van een bioloog die graag wil dat Blu meedoet aan een fokprogramma. Daarom vliegen ze van het koude Minnesota naar de tropische omgeving van Rio de Janeiro. Hier maakt Blu kennis met het enig overgebleven wijfjesexemplaar Jewel, maar ook met een bende dierenhandelaren en andere bijdehante dieren. Samen beleven ze allerlei avonturen. De Nederlandse stemmen worden ingesproken door o.a. Jamai (Blu) en Kim-Lian van der Mey (Jewel). Coen van Zwol (20-4-'11) vindt het verhaal voorspelbaar. 'Je vergaapt je even aan de visuele pracht, dan doezel je weg in het besef dat de kinderen zich prima zullen vermaken. Dat is ook wat waard.' Ab Zagt (21-4-'11): 'Rio is geen echte hoogvlieger, maar de weergave van Rio de Janeiro tijdens de carnavalsperiode is goed gelukt en levert e…Lees verder

Over Carlos Saldanha

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Boungawa

Carlos Saldanha (Rio de Janeiro, 24 januari 1968) is een Braziliaans filmregisseur, producent en animator.

Saldanha is het meest bekend om zijn werken van Blue Sky Studios. Hij regisseerde de animatiefilms Ice Age: The Meltdown, Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, Rio, Rio 2 en Ferdinand. Met Chris Wedge regisseerde hij samen de animatiefilms Ice Age en Robots. Hij ontving samen met John C. Donkin voor de korte animatiefilm Gone Nutty in 2004 een Oscar-nominatie voor beste korte animatiefilm.

Filmografie

  • 1996: Joe's Apartment (leidinggevende animator)
  • 1997: A Simple Wish (creatief leidinggevende)
  • 1998: Bunny (animator / korte film)
  • 1999: Fight Club (animatie leidinggevende)
  • 2002: Ice Age (co-regie)
  • 2002: Gone Nutty (regie / korte film)
  • 2005: Robots (co-regie)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties