Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Lijn van wee en wens : roman

Caro Van Thuyne (auteur)
+1
Lijn van wee en wens : roman
×
Lijn van wee en wens : roman Lijn van wee en wens : roman

Lijn van wee en wens : roman

Genre:
Een vrouw rouwt om het verlies van haar doofblind geboren zusje voor wie zij voogd was; in het achtste jaar van haar rouw begint ze aan een lange wandeltocht langs een rivier naar zee.
Titel
Lijn van wee en wens : roman
Auteur
Caro Van Thuyne 1970-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, © 2021
217 p.
ISBN
9789083048093 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ach en wee wandelen

In haar onorthodoxe, maar hoogst intense roman Lijn van wee en wens verkent Caro Van Thuyne de diepste paden van de rouw. Al stappend probeert het hoofdpersonage Mari haar demonen te verdrijven.

De helende kracht van wandelen. Het is een exponentieel groeiend literair genre op zich geworden. Dat we in dit covidtijdperk noodgedwongen steeds vaker de stapschoenen omgorden, speelt hierbij ongetwijfeld een rol.

Neem nu het overdonderende succes van Raynor Winn en haar egodocument Het zoutpad. Daarin lopen de auteur en haar man Moth de eeuwenoude South West Coast Path af, weg van alles en iedereen. Die onderneming vatten ze aan nadat ze hun huis zijn kwijtgeraakt en Moth ernstig ziek blijkt. Het zoutpad (en opvolger De wilde stilte) werd een van de onverhoedse bestsellers van de voorbije jaren.

Zo'n vaart zal het voor de Vlaamse Caro Van Thuyne (°1970) en haar debuutroman Lijn van wee en wens niet meteen lopen. Daarvoor is haar boek van een ander kaliber: weerbarstiger, grilliger maar tegelijk literair van veel hogere makelij. Maar ook Van Thuyne zoekt haar heil in troostend wandelen.

Haar hoofdpersonage Mari betitelt zichzelf als een 'rouwvrouw' die me…Lees verder

De rouwvrouw

In expressieve en experimentele taal beschrijft Caro van Thuyne in haar romandebuut de tocht van een rouwende vrouw.

Hele dagen loopt Mari langs een riviertje dat van de bergen door polders en steden naar het strand leidt. Haar reis duurt weken, maanden, misschien wel jaren. 's Avonds vindt ze onderdak bij boeren en burgers, soms slaapt ze buiten, en uiteindelijk betrekt ze een leegstaande zwartgeteerde duinhut. Ze komt veel dode dieren tegen, en weet een gewonde kauw te redden die haar vertrouweling en begeleider wordt.

Het klinkt sprookjesachtig, en toch probeert Caro van Thuyne in haar roman Lijn van wee en wens te balanceren op het smalle koord tussen de realiteit en de droomwereld. Haar volwassen hoofdpersoon, Mari, is al jaren in de rouw. Ze houdt voor haar man Felix een logboek van haar innerlijke reis bij. Felix richt zich tot de lezer en vertelt hoezeer hij lijdt onder de afwezigheid van zijn rouwende vrouw. Hij bouwt een porch in de hoop dat Mari daar blij mee zal zijn. De vrouw rouwt, de man bouwt.

Van Thuyne staat op de schouders van reuzen die rouwliteratuur hebben gesc…Lees verder

Lijn van wee en wens

Eerste zin. Het had nog eens gevroren en alles was wit berijmd, het gras, de onderste takken van de struiken…

Na de dood van haar zwaar gehandicapte en aan het warfarinesyndroom lijdende dochtertje Tully krijgt Mari het gevoel dat er een olifant in huis zit die haar met zijn gewicht versmacht en verplettert. Ze moet weg, en dus begint ze op een koude januaridag te wandelen. Ze volgt de loop van een rivier stroomafwaarts naar de zee, langs olifantenpaadjes, de kortere paadjes die we soms volgen doorheen het gras of het zand. Mari volgt haar eigen weg, die eveneens een psychologisch pad doorheen de rouw is, en dat terwijl haar man Felix in afwachting van haar terugkeer in het stukje bos dat ze gekocht hebben een huisje voor haar bouwt.

Caro Van Thuynes Lijn van wee en wens had een zeemzoete, sentimentele draak kunnen zijn. Alle ingrediënten waren aanwezig: een dood kind, een rouwende moeder en een hulpeloze vader die zijn vrouw op meer dan één vlak van hem weg ziet wandelen. Maar dat is het dus helemaal niet. Deze roman is daarentegen een hartverscheurende ingehoude…Lees verder

Deze roman vertelt het verhaal van Mari, die rouwt om het verlies van Tully, haar doofblind geboren zusje. Mari heeft haar studie stopgezet om haar voogd te worden. Tully’s dood valt haar zwaar. In het achtste jaar van haar rouw begint ze alleen aan een tocht naar zee langs een rivier. In afwachting van haar thuiskomst bouwt haar man Felix aan een chalet op een gezellig plekje in een bos. Het boek is meer dan een rechtlijnig verhaal. De schrijfstijl is uniek door het experimenteren met taal, woorden en klanken. De auteur (1970) maakt gebruik van surrealistische elementen (zoals de troostende olifant Dolore), zonder de essentie van het rouwproces uit het oog te verliezen. Tussendoor geeft de schrijfster bedenkingen en teksten in een poëtische taal. Ieder hoofdstuk wordt voorafgegaan door teksten van Richard Skelton. Deze Britse muzikant inspireert de auteur; teksten van hem worden in het verhaal verwerkt en vertaald. 'Lijn van wee en wens' betekent van waar men is naar waar men wil zij…Lees verder