Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het vervloekte paradijs : waarom politici Europa eindelijk serieus moeten nemen

+1
Het vervloekte paradijs : waarom politici Europa eindelijk serieus moeten nemen
×
Het vervloekte paradijs : waarom politici Europa eindelijk serieus moeten nemen Het vervloekte paradijs : waarom politici Europa eindelijk serieus moeten nemen

Het vervloekte paradijs : waarom politici Europa eindelijk serieus moeten nemen

Columns over de struikelblokken in de huidige Europese politiek met aanbevelingen om de Europese Unie serieuzer te nemen en de problemen gezamenlijk aan te pakken.
Titel
Het vervloekte paradijs : waarom politici Europa eindelijk serieus moeten nemen
Auteur
Caroline de Gruyter
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2016
251 p.
ISBN
9789025305628 (paperback)
Plaatsingssuggestie
339.5 (SISO) Europese Unie (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Gruyter schrijft al jarenlang een wekelijkse column in NRC-Handelsblad over Europa. Dat doet ze vanuit Wenen, waar ze sinds enkele jaren woont met haar man, die diplomaat is. Ze noemt de voordelen op van Europa (welvaart en vrede) en vraagt zich af waarom Europeanen zo onzeker, negatief en ontevreden zijn. Een monetaire eenheid en al meer dan zeventig jaar vrede zouden aansporing moeten zijn om trots op Europa te zijn. Feit is wel dat de pers alle onenigheid uitvergroot, dat de landen vaak niet hun meest ervaren en deskundige politici afvaardigen en dat politici het Europese toneel gebruiken voor hun eigen achterban, die het eigenlijk niks interesseert maar er wel over klaagt. Zij legt de vinger genadeloos op vele zere plekken en belicht de Europese Gemeenschap vanuit actuele invalshoeken. Zij doet daarbij aanbevelingen om de Europese Unie serieuzer te nemen en de problemen gezamenlijk aan te pakken. De columns die in dit boek zijn gebundeld, dateren uit de periode 2013-2016.

Over Caroline de Gruyter

CC BY 3.0 - Foto van/door TheNexusInstitute (youtube)

Caroline de Gruyter (Zwolle, 11 september 1963) is een Nederlands journaliste, columniste en schrijfster. Zij is correspondent en columnist voor NRC en schrijft vooral over Europese politieke ontwikkelingen. Daarnaast is zij verbonden aan een aantal denktanks op het gebied van internationale betrekkingen. Haar journalistieke werk werd meerdere malen bekroond.

Biografie

De Gruyter studeerde Nederlandse taal en letterkunde aan de Universiteit Utrecht en is sinds 1990 werkzaam in de journalistiek. Ze was redacteur buitenland en chef van de buitenlandredactie van Elsevier Weekblad. Sinds 1994 is ze actief als correspondent voor NRC in achtereenvolgens Gaza, Jeruzalem, Brussel, Genève en Wenen. Voor deze krant schrijft ze ook de column In Europa.

Ze is sinds 2013 medewerker van de internationale denktank Carnegie Europe, waar ze achtergrondartikelen over Europese politieke ontwikkelingen bijdraagt, en lid van de E…Lees verder op Wikipedia