Boek
Nederlands

Nacht op klaarlichte dag

Caroline Lamarche (auteur), Katelijne De Vuyst (vertaler)
Een jonge vrouw probeert zich te ontworstelen aan haar seksuele obsessies.
Titel
Nacht op klaarlichte dag
Auteur
Caroline Lamarche
Vertaler
Katelijne De Vuyst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La nuit l'après-midi
Uitgever
[Bleiswijk]: Uitgeverij Vleugels, [2021]
67 p.
ISBN
9789493186446 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een afschuwelijk en prachtig verhaal van Caroline Lamarche

Wanneer ze in het lokale advertentieblaadje een contactadvertentie ziet - 'Autoritaire man zoekt jonge vrouw, soepel karakter, voor momenten van intense verstandhouding' - aarzelt de hoofdpersoon uit Nacht op klaarlichte dag geen moment. Ze schrijft de man en spreekt met hem af. Zijn advertentie doet haar denken aan een droom die ze heeft gehad. We zijn in het universum van Caroline Lamarche (1955), de Waalse auteur van wie uitgeverij Vleugels in korte tijd drie boeken heeft uitgegeven. Net als in het vorige, Het geheugen van de lucht, lijken droom en werkelijkheid in elkaar over te lopen. De vrouw verlangt ernaar pijn te voelen, een pijn die haar breekt en waaruit ze als nieuw tevoorschijn zal komen. Zoals de jonge kittens die haar poes heeft geworpen. Haar vriend kan haar die pijn niet geven. Het geweld dat ze ondergaat is echt - en afschuwelijk. Toch spreekt ze een tweede en derde keer af. Lamarche suggereert, zonder het echt te benoemen, dat de vrouw misschien zelf een kind zou…Lees verder

Een jonge vrouw herinnert zich van haar liefdeloze jeugd maar één gebeurtenis, beangstigend en duister, waaruit ze gered werd door een dienstbode. Is het deze ervaring die haar doet verlangen naar gewelddadige seks? Via een contactadvertentie krijgt zij een sadomasochistische relatie. Wat zoekt ze? Wat wil ze? Kan ze nog aan deze vernederingen ontsnappen? In deze novelle uit 1998, een ware nachtmerrie, wordt een indringend beeld geschetst van een gruwelijke seksuele obsessie. De drijfveren van de getraumatiseerde vrouw blijven deels verborgen. De schrijfster (1955) heeft in haar lange carrière veel erkenning gehad, vooral voor haar korte verhalen. In 2019 ontving zij de Prix Goncourt de la Nouvelle.

Over Caroline Lamarche

FAL - Foto van/door Marie-Françoise Plissart

Caroline Lamarche (Luik, 3 maart 1955) is een Belgische (Franstalige) schrijfster.

Lamarche brengt haar kindertijd door in Noord-Spanje en haar jeugd in de Parijse regio. Na een opleiding als romaniste geeft ze les in Luik en in Nigeria. Ze woont tegenwoordig in Vlaams-Brabant.

Ze is de auteur van zes romans, van gedichten (Entre-deux / Twee vrouwen van twee kanten, een tweetalige, dubbele bundel geschreven met de Vlaamse schrijfster Hilde Keteleer), van korte verhalen, van radiohoorspelen, van toneelteksten en van een jeugdboek.

In haar boeken beschrijft ze relaties tussen mensen dikwijls in termen van pijn en genot, van offer en verlossing.

In 2014 is Lamarche verkozen tot lid van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique.

Werk

  • Le Jour du chien, Minuit, 1996, Prix Victor Rossel (De dag van de hond, Van Oorschot, 1999, vert. Rokus Hofstede)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties