Boek
Nederlands

De klas van Rik & Roosje

Carry Slee (auteur), Dagmar Stam (illustrator)
+1
De klas van Rik & Roosje
×
De klas van Rik & Roosje De klas van Rik & Roosje
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De kleuters Rik en Roosje beleven op school van alles: een cadeautje maken voor moederdag en een fantasieverhaal vertellen in de kring. Prentvertelling met zachtgekleurde tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.
Titel
De klas van Rik & Roosje / Carry Slee ; tekeningen van Dagmar Stam
Auteur
Carry Slee
Illustrator
Dagmar Stam
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Pimento, 2006
[25] p. : ill.
ISBN
90-499-2112-4

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 11 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Rik en Roosje zijn twee kleuters en dikke vriendjes. Ze zitten op school bij juf Janna. In het boek zijn drie verhalen opgenomen met als thema moeders, liegen en fantasie. De klas bestaat uit een groep leerlingen van diverse afkomst en met verschillende achtergronden. Sommige ouders zijn gescheiden, andere kinderen hebben allochtone ouders. De onderwerpen liggen dicht bij de belevingswereld van kleuters. De verhalen bevatten een soort moraal. Het is leuk dat de belevingswereld van de kinderen uit de klas door de juf als volwaardig wordt beschouwd. De kinderen krijgen de ruimte om hun gedachten en ideeën met haar te bespreken. Het boek is geïllustreerd met de zeer herkenbare afbeeldingen van Dagmar Stam. De kleurentekeningen zijn steeds op andere plekken geplaatst op een witte achtergrond, de tekst staat voornamelijk bovenaan de bladzijden en is in twee kolommen gedrukt. Op basis van de verhalen heeft de voorlezer voldoende stof om verder te praten met de kleuter. Leuk voorleesboek voo…Lees verder

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden.

Als haar dochters ouder worden, l…Lees verder op Wikipedia

Suggesties