Boek
Nederlands

De toegift

Carry Slee (auteur)

De toegift

Carry Slee (auteur)
Een schrijfster maakt een ontwikkeling door waarna ze in staat is de symbiotische relatie met haar uitgeefster (die staat voor de relatie met haar moeder) te verbreken.
Titel
De toegift
Auteur
Carry Slee
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Carry Slee, 2022 | Andere uitgaves
224 p.
Verschijningsdatum
01-01-2022
ISBN
9789048853946 (paperback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Met veel vaart raast Carry Slee door het leven van haar hoofdpersonage. In telegramstijl vertelt de ik-persoon over angsten, gevoelens en belevenissen. Ze vertrekt van haar studententijd in Amsterdam en surft in snelvaarttempo tot het heden. Nergens wordt echt stilgestaan bij een gebeurtenis. Dit wil echter niet zeggen dat Slee elke vorm van diepgang achterwege laat. Integendeel, haar stijl maakt -- ondersteund door de nodige humor -- alles net zeer tastbaar.

De rode draad in De toegift is de angst in al haar vormen; de angst om alleen te zijn, onbemind en vooral om niet te voldoen aan andermans eisen. Angst verlamt het jonge hoofdpersonage bij het maken van belangrijke keuzes en komt ook tussenbeide in haar relaties: die met haar uitgever en deze tussen haar en haar ouders. Ook wat de liefdesrelaties betreft, loopt het aanvankelijk goed mis, zoals zichtbaar wordt in de verhouding van het hoofdpersonage met haar eerste lief Arnoud. Met Esmée lukt het beter: het evenwicht…Lees verder
Derde roman voor volwassenen van Carry Slee [1949], die eerder 'Moederkruid' en 'Dochter van Eva' publiceerde. In deze psychologische roman maakt de vrouwelijke hoofdpersoon een persoonlijke ontwikkeling door waarna ze in staat is de symbiotische relatie met haar uitgeefster (die staat voor de relatie met haar moeder) te verbreken. De ik-persoon heeft aanvankelijk een heteroseksuele relatie met Arnoud, dan een menage à trois met Arnoud en de liefde van haar leven Esmée. Uiteindelijk kiest ze voor Esmée en krijgt het lesbische paar twee dochters. Alle relaties van de hoofdpersoon zijn gekleurd door de problematische en meedogenloze verhouding met haar moeder, die het kleingeestige milieu en de (verkeerd behandelde) neuroses van de jaren vijftig en zestig uitademt. Op de achtergrond speelt de ontdekking en de ontwikkeling van het schrijverschap een belangrijke rol. Een bijzonder boeiende roman die je in een adem uitleest, geschreven in een directe stijl waarin geen woord te veel voorkom…Lees verder

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden.

Als haar dochters ouder worden, l…Lees verder op Wikipedia