Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Verdriet met mayonaise

Carry Slee (auteur), Helen Van Vliet (illustrator)
+1
Verdriet met mayonaise
×
Verdriet met mayonaise Verdriet met mayonaise
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Een nieuwe jongen in groep 8 wordt door bijna iedereen gepest. Maar Leentje vindt in hem een goede vriend! Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Verdriet met mayonaise / Carry Slee ; met tek. van Helen van Vliet
Auteur
Carry Slee
Illustrator
Helen Van Vliet
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2002 | Andere uitgaves
124 p. : ill.
ISBN
90-6494-037-1

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 22 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De boeken van Carry Slee werden al vele keren herdrukt. Alhoewel de boeken niet altijd de beste kritieken krijgen, worden ze door veel kinderen gelezen. Zonder veel leesinspanning raast de lezer door elk verhaal. De taal vormt geen uitdaging: tussen de regels is het erg leeg. Er wordt gefocust op problemen die al dan niet opgelost worden. Vaak geeft Slee over het probleem een soort lesje mee: hoe de lezer wel en/of niet kan reageren of met het probleem moet omgaan. Anderzijds stellen we vast dat Carry Slee ook niet zo voor de hand liggende thema's aansnijdt: homoseksualiteit, echtscheiding... Hoe dan ook Carry Slee krijgt heel wat kinderen en jongeren aan het lezen. En één Carry Slee gelezen, dan volgt er dikwijls een tweede, een derde... Toch als waarde niet te onderschatten. Moeilijk lezenden vinden hier zeker hun gading.

Verdriet met mayonaise is een 17e druk (2002) en verscheen voor het eerst in 1991. Sindsdien heeft Carry Slee zich een plaats veroverd bij de jeugdig…Lees verder
Leentje, een spontaan meisje dat in groep 8 zit, sluit vriendschap met de nieuwe jongen die aanvankelijk door de andere kinderen gepest wordt. Ook thuis zijn er de nodige strubbelingen. De beide hoofdpersonen doen levensecht aan in hun reacties en emoties en bieden mogelijkheid tot identificatie. De overige karakters zijn minder uitgewerkt. Eigentijds verhaal vol actie, waarin de mening van de auteur over o.a. emancipatie duidelijk naar voren komt. Ernst en humor zijn met elkaar in evenwicht, de verhaalopbouw is logisch, maar soms verlopen de zaken wel erg gladjes. Het verhaal is verdeeld in korte hoofdstukken, de verteltrant is vlot. Deze druk is voorzien van nieuwe zwartwittekeningen en een nieuwe omslag in kleur van Helen van Vliet. Voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.

Over Carry Slee

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Roy van Ingen

Carolina Sofia (Carry) Slee (Amsterdam, 1 juli 1949) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ze schrijft ook boeken voor volwassenen.

Inspiratie

Haar boeken zijn gebaseerd op tieners, die problemen hebben met hun omgeving en zich zo steeds dieper in de nesten werken, of op kleuters die niet begrijpen waarom mamma zo vreemd doet en waar ze die plotselinge dikke buik vandaan haalt, maar ook op kinderen rond negen jaar, die zich verbazen over het feit dat de groep-achters zo stoer zijn.

Voor haar eerste boeken zijn haar eigen dochters een belangrijke inspiratiebron. Voor Verdriet met mayonaise heeft ze veel gebruik gemaakt van de verhalen waar een dochter mee thuiskwam. De sfeer in de klas in het boek was precies die in de klas van de dochter. Het nare meisje Simone baseert Slee op een buurmeisje, dat haar dochters heel vervelend vonden.

Als haar dochters ouder worden, l…Lees verder op Wikipedia