De ballade van het treurige café

Carson McCullers (auteur), Molly van Gelder (vertaler)
Een ondernemende zakenvrouw in een afgelegen plattelandsgemeenschap in het Diepe Zuiden van Amerika wordt verliefd op een rondtrekkende dwerg; samen beginnen ze een café, tot grote vreugde van de lokale bevolking.
Onderwerp
Liefde, Verraad, Wraak
Titel
De ballade van het treurige café
Auteur
Carson McCullers
Vertaler
Molly van Gelder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The ballad of the sad café
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2017 | Andere uitgaves
112 p.
Aantekening
Eerder verschenen als onderdeel van een verhalenbundel met dezelfde titel.
ISBN
9789025303563 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Drie mensen, drie passies

Novelle. Carson McCullers bezingt de onbeantwoorde liefde in de meesterlijke novelle De ballade van het treurige café.

Soms is een schrijverscarrière de vrucht van een heel leven, van moeizaam samengeraapte ervaring en een jarenlang onderhandelen met weerbarstige zinnen. En soms komt de perfectie iemand aanwaaien, als muziek op de wind, met een betoverende glans en alle woorden op de juiste plaats. Zo gebeurde het met Carson McCullers (1917-1967), die honderd jaar geleden geboren werd in Columbus, Georgia.

Carson was een oude ziel, vermomd als een kindvrouwtje in jongenskleren. Een wonderkind volgens haar ouders, die haar naar New York stuurden om concertpianiste te worden. Maar de muziek in haar binnenste koos een ander medium: dat van het witte blad en personages die even vreemd en intens in de wereld stonden als zijzelf, 'vol heimwee naar plekken die we nooit gekend hebben'. Carson was pas drieëntwintig toen ze de wereld overrompelde met haar romandebuut. Het hart is een eenzame jager (1940) werd de blauwdruk voor een universum dat McCullers …Lees verder

Novelle uit 1951, een melancholisch liefdesverhaal dat zich afspeelt op het platteland in het Diepe Zuiden van de VS. Met haar ondernemingsgeest vergaart de excentrieke Amelia Evans een vermogen. Zij runt een dorpswinkel en verdient rente op haar leningen aan boeren. Haar zelfgestookte whisky heeft een magische uitwerking. Op een avond arriveert Lymon in het dorp, een gebochelde dwerg die beweert verre familie van Amelia te zijn. Amelia raakt verliefd op deze tragische figuur die met zijn charisma de dorpsbewoners betovert. Amelia en Lymon beginnen een café dat voorziet in een behoefte, maar de vreugde duurt niet lang. Amelia’s ex-man Marvin wordt ontslagen uit de gevangenis. Amelia denkt met schrik aan de tien dagen die zij met hem getrouwd is geweest. De auteur (1917-1967) maakte naam met de romanklassieker ‘Het hart is een eenzame jager’* uit 1940, die in 2016 in een nieuwe Nederlandse vertaling werd uitgebracht*. Samen met Flannery O’Connor en William Faulkner wordt zij gerekend t…Lees verder

Over Carson McCullers

Carson McCullers, geboren als Lula Carson Smith (Columbus, Georgia, 19 februari 1917 – Nyack, New York, 29 september 1967) was een Amerikaans schrijfster. Ze schreef fictie waarin de spirituele isolatie van de buitenstaanders in de zuidelijke staten van de VS werd beschreven.

Leven

Ze groeide op in Georgia. Haar dominante moeder was ervan overtuigd dat ze wereldberoemd zou worden. Vanaf haar tiende jaar studeerde ze vlijtig piano, maar haar droom een groot soliste te worden op de concertpodia ging in rook op door een reumatische aandoening. Ze trok op 17-jarige leeftijd naar New York om daar een cursus creatief schrijven te volgen aan de universiteit. Ze trouwde met James Reeves McCullers in 1937. Dit huwelijk werd al vanaf het begin gekenmerkt door alcoholmisbruik en seksuele ambivalentie. Beiden werden verliefd op dezelfde man, de componist David Diamond.

Na het verschijnen van haar eerste roman The Heart Is a Lon…Lees verder op Wikipedia

Suggesties