Boek Nederlands

Op jouw bruiloft

Carson McCullers (auteur), Molly Van Gelder (vertaler)
Een 12-jarig, fantasievol meisje, dat aan haar lot wordt overgelaten, zoekt aanspraak bij de zwarte huishoudster.
Onderwerp
Adolescentie
Titel
Op jouw bruiloft
Auteur
Carson McCullers
Vertaler
Molly Van Gelder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The member of the wedding
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2019
206 p.
Aantekening
Eerder verschenen onder de titels Die wonderlijke zomer en De bruiloft
ISBN
9789025309589 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves), Engels
E-boek: Nederlands

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Seksueel ontwaken van een eenzame ziel

ROMAN. Toen in 1946 The Member of the Wedding het licht zag, was Carson McCullers gevierd en ongelukkig. Maar wij kunnen alleen maar blij zijn met de vertaling van deze roman.

'Certainly I have always felt alone', schreef Carson McCullers (1917-1967) in het voorwoord op haar toneelstuk The Square Root of Wonderful. Het jaar was 1958 en ze had inderdaad reden tot klagen. Weliswaar was ze na haar omineus getitelde debuutroman The Heart Is a Lonely Hunter, die ze publiceerde op 23-jarige leeftijd, uitgegroeid van wonderkind tot succesvolle gevestigde waarde, maar haar leven was tot dusverre bepaald tragisch verlopen en gevuld geweest met ernstige gezondheidstrubbels - haar eerste beroerte had haar getroffen in 1941, en inmiddels was de linkerzijde van haar lichaam verlamd en had ze blijvende zichtproblemen. Ze was tot twee keer toe met dezelfde man getrouwd, Reeves McCullers, even fervent alcoholistisch als zijzelf, die haar in 1953 voorgesteld had samen zelfmoord te plegen. Enigszins tegen haar aard in weigerde ze, en dus deed hij het maar in zijn eentje. Haar eigen dood, op haar vijftigste, volgde op een wekenlange coma.

Of het lot voor Frankie Add…Lees verder

En het werd zomer

Carson McCullers kende de tiener en zijn groeipijnen door en door. Ze is er zelf een geweest. In The member of the wedding kon ze die ervaring goed gebruiken. De roman van 1946 is opnieuw in het Nederlands vertaald.

Je bent vis noch vlees. Je benen zijn te lang voor de schommel, je gedachten te koortsig voor bordspelletjes, maar een café mag je niet binnen.De wereld is zowel te groot als te benauwd. Op eigen benen staan lukt niet en mag nog niet. Alles frustreert, alles is absurd en het alledaagse leven knijpt je keel dicht. Het doet zeer om twaalf en driekwart jaar te zijn.

Die groeipijnen van een puber, Carson McCullers (1917-1967) kende ze door en door. Misschien omdat de schrijfster uit Georgia er meer dan een ander mee te maken kreeg. Ze was een lange lijs, groeide te vlug uit haar kleren maar was ook vroegrijp briljant. Zo speelde ze uitstekend piano.

De groeipijnen saboteerden haar toen ze op haar zeventiende van het Diepe Zuiden naar New York trok om er aan het Juilliard-conservatorium te studeren. Ze had een eerste aanval van reumatische koorts. Er zouden er nog volgen, met beroertes en verlamming tot gevolg. Zo bleef McCullers vastzitten in dat lange fragiele lic…Lees verder

Herkenbaar tienerdrama in het zinderende Zuiden

Carson McCullers (1917-1967) was de koningin van het oproepen van de sfeer van het zinderende, lome Zuiden van de Verenigde Staten. In Op jouw bruiloft, haar derde roman die onlangs opnieuw is vertaald, is zij hierin op haar best. 'Boven de doffe spiegel achter de tapkast brandden blauwe neonlampen, zodat de gezichten een bleekgroene tint kregen, en een langzaam draaiende elektrische ventilator verspreidde golven warme muffe lucht door de ruimte.'

De roman uit 1946 draait om de eenzaamheid en verveling van een jonge tomboy, tijdens een eindeloos lange zomer. Elke dag 'draalde ze maar wat op drempels', in gezelschap van haar 6-jarige neefje John Henry West en de zwarte kokkin Berenice. Frankie voelt zich 'unjoined', door Molly van Gelder als 'los van de wereld' vertaald. In een poging tot verbinding meldt ze zich bij het Rode Kruis om bloed te geven voor het leger - het is 1944. Maar daar vinden ze haar te jong. Zelfs de oorlog sluit haar buiten.

Haar grote verlangen is naar het aanstaande huwelijk van haar broer en zijn bruid. Ze is verliefd op alle twee, denkt ze, en ze hoopt dat zij haar mee willen nemen uit het gat waarin ze woont, zodat ze stralend tussen het echtpaar in een nieuw leven kan beginnen.

McCullers' belangrijkste thema's keren in deze roman terug: uitsluiting op basis van geslacht of kleur, en de wens aan opgelegde identiteiten te ontsnappen; eenzaamheid, en de onverwachte momenten van menselijk…Lees verder

Het meisje Frankie, in het begin van haar puberteit, voelt zich overal buiten staan. Haar vriendin is verhuisd en de enige vrouw aan wie zij haar gedachten en gevoelens kwijt kan is de negerin die het huishouden voor haar en haar vader doet. Deze gesprekken vormen voor een groot deel de inhoud van het boek. De fantasiee͏̈n van Frankie, de luchtkastelen die zij bouwt worden nuchter maar liefdevol becommentarieerd door de huishoudster. Een neefje van 6 jaar fungeert als steunpunt. Wanneer Frankie haar fantasiee͏̈n tot werkelijkheid wil maken, komt zij hardhandig met beide benen op de grond terecht. Een verfijnde psychologische roman met een uitstekende karaktertekening. Zeer aanbevolen. Vrij kleine druk. De eerste twee drukken zijn in 1965 en 1972 verschenen onder de titel: "Die wonderlijke zomer". De vertaling werd enigszins herzien.