Als de dertienjarige Tracey bevriend raakt met het populairste meisje van school wordt zij meegetrokken in een wereld van seks, geweld en drugs.
Titel
Thirteen
Regisseur
Catherine Hardwicke
Componist
Mark Mothersbaugh
Acteur
Holly Hunter Evan Rachel Wood
Taal
Engels
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Twentieth Century Fox Home Entertainment, 2004
1 dvd-video
Oorspr. opname
2003
Speelduur
ca. 100 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels, Grieks
EAN
8712626015840

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Amerikaans speelfilmdebuut van Catherine Hardwicke uit 2003, met Holly Hunter, Rachel Evan Wood en Nikki Reed. Als de dertienjarige Tracy bevriend raakt met het mooiste en populairste meisje uit de klas wordt zij meegetrokken in een wereld van seks, geweld en drugs. Haar moeder probeert haar te begrijpen en helpen maar ziet toch dat haar dochter verder afglijdt. Jann Ruyters (Trouw 4-3-'04): 'Meer dan in verhaallijn en filmstijl schuilt de kracht van Thirteen in de bijzondere overgave en intensiteit van de drie actrices en hun blijk van gevoeligheid voor wat van alle tijden is.' André Waardenburg (Skrien maart '04): 'Hardwicke filmt de neergang van de twee in een dynamische, hand-held camerastijl. Deze 'authentieke' kant van het script - bedoeld als rauwe tegenhanger voor alle Hollywood tienerkomedies - overtuigt het meest.' Internationaal lovende kritieken, winnaar van het Sundance Filmfestival en een Oscarnominatie voor Holly Hunter.

Over Catherine Hardwicke

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door M. Hodge

Catherine Hardwicke, geboren als Helen Catherine Hardwicke (McAllen (Texas), 21 oktober 1955) is een Amerikaanse production designer en filmregisseur. Ze is waarschijnlijk het meest bekend van de onafhankelijke film Thirteen en het Bijbelse The Nativity Story. Verder heeft ze Twilight en Red Riding Hood geregisseerd.

Biografie

Beginjaren

Hardwicke verhuisde naar Cameron (Texas),. Voorafgaand hieraan groeide ze op in McAllen, Texas en werd opgevoed in de presbyteriaanse traditie. Toen ze in de jaren 80 op de UCLA filmschool zat heeft ze een prijs gewonnen met de korte film Puppy Does the Gumbo.

Carrière

Hardwicke begon haar carrière als architect. In de jaren 90 was ze meestal een "production designer" en werkte ze mee aan films als Tombstone (1993), Tank Girl (1…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek