Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een ogenschijnlijk gelukkig getrouwde jonge vrouw vertrekt opeens en zonder ook maar iemand in te lichten naar Nieuw-Zeeland, waar zij al liftend allerlei bijzondere mensen ontmoet.
Titel
Niemand is ooit verloren
Auteur
Catherine Lacey
Vertaler
Gerda Baardman Lydia Meeder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Nobody is ever missing
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag, 2019 | Andere uitgaven
287 p.
ISBN
9789082410655 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Gevangen in een warhoofd

Das Mag, ROMAN.Vrouwen die alleen reizen, worden scheef bekeken; vrouwen die schrijven over alleenreizende vrouwen, worden vergeleken. In haar veelgeprezen debuut Niemand is ooit verloren maakt de Amerikaanse Catherine Lacey gehakt van beide clichés.

De ingrediënten lijken op het eerste gezicht standaard - een jonge vrouw verlaat onaangekondigd haar echtgenoot om zichzelf al reizend te vinden - maar blijken al snel alles behalve doorsnee te zijn. Elyria dankt haar vreemde naam aan een ridicuul alcoholische moeder en haar man aan de zelfmoord van haar adoptiezus Ruby. Tijdens haar reis door Nieuw-Zeeland wordt er bovendien maar weinig gegeten, niet gebeden, en slechts in gedachten bemind. De waarschuwingen van bezorgde kiwi's over alleenreizende meisjes zijn zo talrijk dat ze zichzelf tenietdoen, en van het land krijg je op een paar koeien en illustere inwoners na niks te zien. De plek waar je als lezer het meeste tijd doorbrengt, is Elyria's hoofd, en een schoon gezicht is dat niet.

Niemand is ooit verloren leest dan ook als één lange bewustzijnsstroom. Het portret dat Elyria van zichzelf schetst, is dat van een potloodventer van de geest: de enige gedachten die ze niet deel…Lees verder

Elyria (28) reist, zonder bericht achter te laten, vanuit New York naar Nieuw-Zeeland. In de ik-vorm wordt verteld over haar roadtrip, liftend door het land, vol bijzondere ontmoetingen (van innerlijk commentaar voorzien), tot haar moeizame terugkeer naar New York. Elyria kan echter herinneringen niet doen verdwijnen: aan het adoptief zusje Ruby uit Zuid-Korea dat zelfmoord pleegde; aan haar vaak dronken moeder die hen verwaarloosde en aan haar man, van wie ze vervreemd raakte. In flashbacks wordt dat ontroerend en aangrijpend neergezet. De psychische spanning en emotionele schade van de jonge vrouw worden duidelijk toegelicht. Wat zich in haar hoofd afspeelt, maakt de pijn van leven duidelijk. Haar innerlijke stem, afwisselend melancholisch dan weer humoristisch, verhult niet haar angst alles verkeerd te hebben gedaan. Deze existentiële debuutroman van de Amerikaanse schrijfster, over een verwarde vrouw die probeert haar tegenstrijdige gevoelens en gedachtepatronen duidelijk te krijg…Lees verder

Suggesties