In een Vlaamse provinciestad worden in 1945 de 18-jarige Nel en Eva elkaars hartsvriendinnen. Met ups en downs in hun leven en vriendschap worden ze ouder.
Onderwerp
Vriendschap, Vrouwen
Kijkwijzer
Vanaf 12 jaarVanaf 12 jaar
Taal
Nederlands
Uitgever
Just Entertainment, 2015
3 dvd-video's
Oorspr. opname
2014
Speelduur
450 min.
Aantekening
Taalkeuze: Nederlands, audiodescriptie in het Nederlands Ondertiteling: Nederlands voor slechthorenden
EAN
8711983963764

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tiendelige televisieserie van de Vlaamse zender Eén. In 1945 worden de 18-jarige Nel en Eva eerst buurmeisjes en daarna ondanks hun tegengestelde karakters vriendinnen. De serie volgt de ups en downs in hun vriendschap en hun leven tot 2014. Hun vriendschap staat centraal, tegen de achtergrond van de veranderende maatschappij met de opkomst van de pil, abortus, het feminisme, moderne apparaten. Het ene meisje evolueert van vrijgevochten naar gematigd terwijl de andere het omgekeerde proces doormaakt. Charlotte De Bruyne en Anemone Valcke spelen de vriendinnen in hun jongere jaren, Veerle Eyckermans en Veerle Dobbelaere zijn te zien als Nel en Eva in de tweede helft van hun leven. Pieter De Vleeschouwer (cuttingedge.be) prijst de reclamefilmpjes en reportages uit het VRT-archief die 'een symbiose vormen tussen het gespeelde en het bestaande verleden'. Hij vervolgt ''Vriendinnen' blijft zoals het een goede vriendschap betaamt klein en dicht bij huis. Geen complottheorieën en actiescènes…Lees verder

Over Cecilia Verheyden

Cecilia Verheyden (Gent, 21 september 1985) is een Vlaamse filmregisseuse.

Verheyden studeerde in 2007 af aan het HRITCS met de kortfilm Ou Quoi, wat met Beste Fictie Debuut bekroond werd op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven. Gilles De Schryver werd voor zijn hoofdrol in de film zowel in Brussel als in Potsdam onderscheiden.

Haar tweede kortfilm, Bluf, werd in 2009 gerealiseerd in opdracht van de kansspelcommissie. Voor dit project, dat op minstens evenveel bijval kon rekenen als haar filmdebuut, kon ze op onder andere Marieke Dilles, Sophie Decleir, Jeroen Perceval en Kimke Desart rekenen.

In 2007 maakte ze het televisieprogramma Climbing Spielberg, waarin ze met twee vrienden op zoek gaat naar de legendarische filmregisseur Steven Spielberg, in de hoop hem een zelfgeschreven scenario te verkopen. Het programma werd later omgevormd tot een documentaire, en werd als zodanig geselecteerd voor het IDFA en Docville.

Verh…Lees verder op Wikipedia