Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

533 : een dagenboek

Cees Nooteboom (auteur)
Beschouwingen van de schrijver over zijn dagelijkse besognes, zijn herinneringen, zijn gedachten over de wereld van vroeger en nu en over de dood.
Titel
533 : een dagenboek
Auteur
Cees Nooteboom
Taal
Nederlands
Parallele titel
Vijfhonderddrieëndertig
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
265 p. : ill.
ISBN
9789023498209 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De tachtig hoofdstukken in dit boek zijn verspreid over 533 dagen geschreven. Ze gaan dikwijls over de tuin op het soms onherbergzame eiland Menorca. Vooral de cactussen zijn een bron van inspiratie. Vanuit deze kleine kosmos geeft de gelauwerde schrijver zich over aan tal van associaties, maakt hij gedachtesprongen en haalt hij herinneringen boven uit zijn jaren op tal van plekken op de Aarde, nogal eens politieke brandhaarden. Nooteboom doet hierover nogal bescheiden, maar het resultaat is verbluffend. Er komen veel internationale figuren voorbij, schrijvers vooral, en ook zijn vriend Harry Mulisch. Nu de auteur de tachtig is gepasseerd, komt de dood meer aan bod. Dit is geen boek dat je zomaar wegleest. Elk onderdeel is een rijke wereld op zich, waar je je graag in laat trekken als je ervoor openstaat. Alleen de taal al is een genot. Mede dankzij de schrijfstijl, de ragfijne humor en de zelfspot. Zo schrijft Nooteboom over het vele associëren dat hij doet: 'Referenditis is een erns…Lees verder

Over Cees Nooteboom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hpschaefer www.reserv-art.de

Cornelis Johannes Jacobus Maria (Cees, spreek uit als "sees") Nooteboom (Den Haag, 31 juli 1933) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk romans, poëzie en reisverslagen.

Levensloop

De Hagenaar Nooteboom werd op school vaak als 'lastpak' weggestuurd, en zou op niet minder dan vier middelbare scholen hebben schoolgegaan. Na de dood van zijn vader bij het bombardement op het Bezuidenhout in 1945 werd hij door zijn stiefvader op kostscholen gestuurd: een franciscaner klooster in Venray en het Augustinianum in Eindhoven, maar hij maakte zijn middelbare school af aan een avondgymnasium te Utrecht.

Hij begon met werken in 1951 bij een bank in Hilversum, maar zwierf vanaf 1953 door Europa, nadat hij was afgekeurd voor zijn dienstplicht in het leger omdat hij 'te mager' zou zijn. Tijdens zijn reis schreef hij het eerste hoofdstuk van zijn debuutroman Philip en de anderen. In Parijs leerde hij Philip Mec…Lees verder op Wikipedia