Boek
Nederlands

De ridder is gestorven : roman

Cees Nooteboom (auteur), Connie Palmen (inleider)
+1
De ridder is gestorven : roman
×
De ridder is gestorven : roman De ridder is gestorven : roman
Genre:
De dood van een collega doordringt een schrijver van de machteloosheid van de literatuur tegenover de dood.
Titel
De ridder is gestorven : roman
Auteur
Cees Nooteboom
Inleider
Connie Palmen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2009 | Andere uitgaves
159 p. : ill.
ISBN
9789023440345

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 30 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een schrijver bezoekt een Spaans eiland waar zijn vriend André Steenkamp - die ook schrijver was - zijn laatste maanden met vrienden heeft doorgebracht. Hij poogt het boek waaraan deze bezig was te voltooien door diens laatste periode opnieuw te creëren. Maar de 'ridder-van-het-woord is dood' en blijft dat: ook de verbeelding-in-taal brengt het leven niet terug. Nooteboom heeft met deze vroege roman de kloof tussen leven en schrijven verbeeld, en de barre noodzaak van elke schrijver die deze kloof wil dichten door 'woorden aan te slepen', zonder dat hem dit zal lukken. Deze hallucinerende vertelling werd in 1963 bekroond met de Van der Hoogt-prijs. Met een nieuw voorwoord (4 blz.) van Connie Palmenen een kleurenkatern over de uitgeefgeschiedenis van het boek. Gebonden, kleine druk.

Over Cees Nooteboom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hpschaefer www.reserv-art.de

Cornelis Johannes Jacobus Maria (Cees, spreek uit als "sees") Nooteboom (Den Haag, 31 juli 1933) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk romans, poëzie en reisverslagen.

Levensloop

De Hagenaar Nooteboom werd op school vaak als 'lastpak' weggestuurd, en zou op niet minder dan vier middelbare scholen hebben schoolgegaan. Na de dood van zijn vader bij het bombardement op het Bezuidenhout in 1945 werd hij door zijn stiefvader op kostscholen gestuurd: een franciscaner klooster in Venray en het Augustinianum in Eindhoven, maar hij maakte zijn middelbare school af aan een avondgymnasium te Utrecht.

Hij begon met werken in 1951 bij een bank in Hilversum, maar zwierf vanaf 1953 door Europa, nadat hij was afgekeurd voor zijn dienstplicht in het leger omdat hij 'te mager' zou zijn. Tijdens zijn reis schreef hij het eerste hoofdstuk van zijn debuutroman Philip en de anderen. In Parijs leerde hij Philip Mec…Lees verder op Wikipedia

Suggesties