Boek
Engels

The foxes come at night

Cees Nooteboom (auteur), Ina Rilke (vertaler)
Titel
The foxes come at night
Auteur
Cees Nooteboom
Vertaler
Ina Rilke
Taal
Engels
Oorspr. taal
Nederlands
Oorspr. titel
's Nachts komen de vossen : verhalen
Editie
1
Uitgever
London: MacLehose, 2011
143 p.
ISBN
9780857050236 (hardback)

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De verhalen in deze bundel gaan bijna allemaal over herinneringen en dood. Meestal worden die herinneringen opgeroepen door een foto. Ook in ‘Onweer’, het mooiste verhaal van de bundel, is dit het geval. Een echtpaar gaat eten aan de baai en op het terras zien ze een Duits echtpaar ruzie maken. Zij probeert het onweer te fotograferen en hij levert commentaar op haar gedrag. De ruzie loopt hoog op en de man vertrekt, om door de bliksem dodelijk getroffen te worden. In het langste verhaal, Heinz, haalt de auteur herinneringen op aan een aan alcohol verslaafde diplomaat. Ook hier brengt een foto een serie herinneringen op gang met als slot de eenzame dood van Heinz. De vertaalster is er uitstekend in geslaagd de prachtige stijl en originele woordkeus van Nooteboom in natuurlijk Engels te vertalen. Kleine druk, ruime interlinie.

Over Cees Nooteboom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hpschaefer www.reserv-art.de

Cornelis Johannes Jacobus Maria (Cees, spreek uit als "sees") Nooteboom (Den Haag, 31 juli 1933) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk romans, poëzie en reisverslagen.

Levensloop

De Hagenaar Nooteboom werd op school vaak als 'lastpak' weggestuurd, en zou op niet minder dan vier middelbare scholen hebben schoolgegaan. Na de dood van zijn vader bij het bombardement op het Bezuidenhout in 1945 werd hij door zijn stiefvader op kostscholen gestuurd: een franciscaner klooster in Venray en het Augustinianum in Eindhoven, maar hij maakte zijn middelbare school af aan een avondgymnasium te Utrecht.

Hij begon met werken in 1951 bij een bank in Hilversum, maar zwierf vanaf 1953 door Europa, nadat hij was afgekeurd voor zijn dienstplicht in het leger omdat hij 'te mager' zou zijn. Tijdens zijn reis schreef hij het eerste hoofdstuk van zijn debuutroman Philip en de anderen. In Parijs leerde hij Philip Mec…Lees verder op Wikipedia