Boek
Nederlands

Nootebooms Hotel

Cees Nooteboom (auteur)
+1
Nootebooms Hotel
×
Nootebooms Hotel Nootebooms Hotel

Nootebooms Hotel

In de reeks:
Genre:
Teksten over een grote verscheidenheid aan onderwerpen.
Titel
Nootebooms Hotel
Auteur
Cees Nooteboom
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Eldorado, 2007 | Andere uitgaves
476 p. : ill.
ISBN
9789047100423

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In zijn stuk 'In Nederland', in 1993 verschenen in 'Die Woche', noteert Cees Nooteboom: "Intussen reisde ik de wereld rond, schreef proza dat in Nederland bij gebrek aan beter 'reisverhalen' wordt genoemd, publiceerde gedichten en later 'Rituelen' [...]". Dat "bij gebrek aan beter" klopt voor honderd procent voor de teksten van Nooteboom. Eerder dan reisverhalen groeien de teksten, vaak geschreven ter gelegenheid van een of andere feestelijkheid of in opdracht van een of ander tijdschrift, uit tot momenten van stilstand die worden ingebed in het kader van een reis. Uiteraard schrijft Nooteboom schitterende ideeën neer rond het reizen: "Ook reizen is iets wat je moet leren, het is een voortdurende transactie met anderen waarbij je tegelijkertijd alleen bent". Of nog: "Het geheime en onbewuste doel van sommige reizen is de reiziger in totale verwarring te brengen, hem zo van zijn eigen afkomst te vervreemden dat het lijkt of het eigen bestaan een schimmige aangelegenheid is, waarin je m…Lees verder
In dit boek zijn verspreide publicaties in nationale en internationale periodieken e.d. verzameld. Nooteboom bespiegelt herinneringen aan o.a. Slauerhoff, Hermans, Uwe Johnson en Bruce Chatwin, aan hotels, steden en reizen, aan bezochte tentoonstellingen en eigen verleden. Een aantal stukken is gewijd aan zijn geliefde Spanje (en Menorca). Het boek is geillustreerd met twee katerns kleurenfoto's alsmede zeer uitgebreide zwart-witfoto's bij de teksten. Een verantwoording van eerdere publicatie is opgenomen. Nooteboom behoort tot de internationeel gerespecteerde (en vertaalde) Nederlandse auteurs. Paperbackeditie, vrij kleine druk.

Over Cees Nooteboom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hpschaefer www.reserv-art.de

Cornelis Johannes Jacobus Maria (Cees, spreek uit als "sees") Nooteboom (Den Haag, 31 juli 1933) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk romans, poëzie en reisverslagen.

Levensloop

De Hagenaar Nooteboom werd op school vaak als 'lastpak' weggestuurd, en zou op niet minder dan vier middelbare scholen hebben schoolgegaan. Na de dood van zijn vader bij het bombardement op het Bezuidenhout in 1945 werd hij door zijn stiefvader op kostscholen gestuurd: een franciscaner klooster in Venray en het Augustinianum in Eindhoven, maar hij maakte zijn middelbare school af aan een avondgymnasium te Utrecht.

Hij begon met werken in 1951 bij een bank in Hilversum, maar zwierf vanaf 1953 door Europa, nadat hij was afgekeurd voor zijn dienstplicht in het leger omdat hij 'te mager' zou zijn. Tijdens zijn reis schreef hij het eerste hoofdstuk van zijn debuutroman Philip en de anderen. In Parijs leerde hij Philip Mec…Lees verder op Wikipedia

Suggesties