Boek
Nederlands

Rituelen : roman

Cees Nooteboom (auteur)
Drie decennia uit het leven van Inni Wintrop, handelaar in alles waar geld in zit. De rituelen van de heilige mis, de oosterse mystieke rituelen en daarnaast de profane rituelen bij de geldhandel vormen het wisselend decor van Inni's leven en bepalen zijn reflectie op het leven.
Onderwerp
Rituelen
Titel
Rituelen : roman
Auteur
Cees Nooteboom
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016 | Andere uitgaves
204 p.
ISBN
9789023439462 (hardback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 39 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Roman over drie decennia uit het leven van Inni Wintrop, handelaar in alles waar geld in zit. Centraal staat de relatie van Inni tot vader en zoon Taads. De eigenzinnige oude Taads, als misanthroop de absolute eenzaamheid zoekend die uiteindelijk tot zelfvernietiging leidt, bezorgt Inni het beginkapitaal voor een leven dat boven het middelmatige zal uitgaan. De ontmoeting met de zoon van Taads vindt twintig jaar later plaats. Ook deze zoon, aanhanger van het taoïsme, verafschuwt het aardse en is uit op zelfvernietiging. De rituelen van de heilige mis, de oosterse mystieke rituelen en daarnaast de profane rituelen bij de geldhandel vormen het wisselend decor van Inni's leven en bepalen ook zijn reflectie op het leven. Zeer sterke en overtuigende roman. Ook succesvol verfilmd. Met een nieuw voorwoord (5 blz.) van de Britse schrijfster A.S. Byatt en een kleurenkatern over de uitgeefgeschiedenis van het boek. Gebonden, kleine druk.

Over Cees Nooteboom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hpschaefer www.reserv-art.de

Cornelis Johannes Jacobus Maria (Cees, spreek uit als "sees") Nooteboom (Den Haag, 31 juli 1933) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk romans, poëzie en reisverslagen.

Levensloop

De Hagenaar Nooteboom werd op school vaak als 'lastpak' weggestuurd, en zou op niet minder dan vier middelbare scholen hebben schoolgegaan. Na de dood van zijn vader bij het bombardement op het Bezuidenhout in 1945 werd hij door zijn stiefvader op kostscholen gestuurd: een franciscaner klooster in Venray en het Augustinianum in Eindhoven, maar hij maakte zijn middelbare school af aan een avondgymnasium te Utrecht.

Hij begon met werken in 1951 bij een bank in Hilversum, maar zwierf vanaf 1953 door Europa, nadat hij was afgekeurd voor zijn dienstplicht in het leger omdat hij 'te mager' zou zijn. Tijdens zijn reis schreef hij het eerste hoofdstuk van zijn debuutroman Philip en de anderen. In Parijs leerde hij Philip Mec…Lees verder op Wikipedia