Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

's Nachts komen de vossen : verhalen

Cees Nooteboom (auteur)
+1
's Nachts komen de vossen : verhalen
×
's Nachts komen de vossen : verhalen 's Nachts komen de vossen : verhalen

's Nachts komen de vossen : verhalen

Genre:
Een ik-figuur, die veel weg heeft van de 75-jarige schrijver zelf, vertelt verhalen over overleden mensen die in zijn leven een belangrijke rol gespeeld hebben. Hun dood en de omstandigheden van sterven zijn steeds hoofdthema van een verhaal. Behalve de personen geeft Nooteboom ook beeldend het milieu en de sfeer van zijn jongere jaren weer.
Titel
's Nachts komen de vossen : verhalen
Auteur
Cees Nooteboom
Taal
Nederlands
Editie
8
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013 | Andere uitgaves
157 p.
ISBN
9789023468844 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 200 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De acht verhalen die Cees Nooteboom bijeenbrengt onder de titel 's Nachts komen de vossen zijn zonder uitzondering opgebouwd rond afscheid, verlies en dood. In het openingsverhaal 'Gondels' wordt de reis van het hoofdpersonage naar Venetië, omschreven als "een pelgrimstocht naar een afwezigheid". Een echo daarvan lezen we in 'Paula': "Afwezigen en doden, dat is mijn gezelschap". Terugkerend procedé in een aantal van de verhalen is het gegeven dat een foto de terugblik op het verleden in gang zet. Op het eerste gezicht misschien wat voor de hand liggend, maar voor Nooteboom meteen de gelegenheid om voorzichtig aftastend, zonder absolute uitspraken ter zake, het schrijven zelf aan bod te laten komen. Binnen het spanningsveld van schijn en wezen, werkelijkheid en fictie krijgen de teksten van Nooteboom vorm en gestalte. Zo wordt binnen de cyclische opbouw van het langere verhaal 'Heinz' de vraag gesteld naar het aandeel van de schrijver in het proces van de verwerking van de herin…Lees verder
Een ik-figuur, die veel weg heeft van de 75-jarige schrijver zelf, vertelt verhalen over overleden mensen die in zijn leven een belangrijke rol gespeeld hebben. Hun dood en de omstandigheden van sterven zijn steeds hoofdthema van een verhaal. Behalve de personen geeft Nooteboom ook beeldend het milieu en de sfeer van zijn jongere jaren weer. De bundel is zeker niet somber, wel soms melancholiek, maar soms ook luchtig van toon. We komen mensen tegen uit Nootebooms romans en uit zijn eigen omgeving. Hier is een oudere en gelukkig zeer leesbare schrijver aan het woord. Normale druk.

Over Cees Nooteboom

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Hpschaefer www.reserv-art.de

Cornelis Johannes Jacobus Maria (Cees, spreek uit als "sees") Nooteboom (Den Haag, 31 juli 1933) is een Nederlandse schrijver van voornamelijk romans, poëzie en reisverslagen.

Levensloop

De Hagenaar Nooteboom werd op school vaak als 'lastpak' weggestuurd, en zou op niet minder dan vier middelbare scholen hebben schoolgegaan. Na de dood van zijn vader bij het bombardement op het Bezuidenhout in 1945 werd hij door zijn stiefvader op kostscholen gestuurd: een franciscaner klooster in Venray en het Augustinianum in Eindhoven, maar hij maakte zijn middelbare school af aan een avondgymnasium te Utrecht.

Hij begon met werken in 1951 bij een bank in Hilversum, maar zwierf vanaf 1953 door Europa, nadat hij was afgekeurd voor zijn dienstplicht in het leger omdat hij 'te mager' zou zijn. Tijdens zijn reis schreef hij het eerste hoofdstuk van zijn debuutroman Philip en de anderen. In Parijs leerde hij Philip Mec…Lees verder op Wikipedia