Boek
Nederlands

Spreekwoorden verklaard

C.G.L. Apeldoorn (auteur), R. Van Riet (auteur)
Alfabetische lijst van Nederlandse spreekwoorden, uitdrukkingen, zegswijzen en gezegden met een korte verklaring. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Spreekwoorden verklaard
Auteur
C.G.L. Apeldoorn R. Van Riet
Taal
Nederlands
Editie
17
Uitgever
Houten: Prisma, 2011 | Andere uitgaves
300 p.
ISBN
9789000300914 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Nederlands 845 (SISO) Talen ; Spreekwoorden (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 21 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Prisma heeft een gevarieerd aanbod aan uitgaven over taal, waarbinnen de woordenboeken traditioneel een belangrijke rol spelen. Spreekwoorden verklaard is een van die uitgaven en is al aan zijn zeventiende druk toe. Anders dan de titel doet vermoeden bevat dit woordenboek niet alleen spreekwoorden maar ook zegswijzen of uitdrukkingen en gezegden. Het onderscheid hiertussen komt echter niet aan bod.Spreekwoorden en uitdrukkingen weerspiegelen vaak de cultuur en de opvattingen van een volk. Bovendien verlevendigen ze de taal op een bijzondere manier en maken ze gesprekken en teksten krachtiger en kleurrijker. Veel van die oude, soms zelfs zeer oude wijsheden vormen tot op vandaag een springlevend bestanddeel van onze taal. Getuige hiervan zijn de ruim vijfduizend lemma’s die in dit woordenboekje terug te vinden zijn. Ook interessant is hoe bepaalde uitdrukkingen een visie weerspiegelen die niet meer van de tijd is. Niet alle uitspraken zijn bijvoorbeeld even vrouwvriendelijk. Zo …Lees verder
Herdruk van het bekende verklarende spreekwoordenboek. Bij de 9e herziene druk (1999) werd het aantal lemma's met een kwart uitgebreid en werd de tekst gemoderniseerd, waardoor ook uitdrukkingen als 'Voor lul staan' nu voorkomen. De spreekwoorden zijn alfabetisch gerangschikt, waarbij het curieus blijft dat de 'ij' niet alleen lexicologisch, maar ook alfabetisch (dus als beginletter) onder de 'i' blijft vallen, tot in het trefwoordenregister toe. Ongewijzigde druk van de 9e herziene druk.