Boek
Nederlands

Wenken voor jonge letterkundigen

+1
Wenken voor jonge letterkundigen
×
Wenken voor jonge letterkundigen Wenken voor jonge letterkundigen

Wenken voor jonge letterkundigen

In de reeks:
Onderwerp
Schrijverschap
Titel
Wenken voor jonge letterkundigen
Auteur
Charles Baudelaire
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Conseils aux jeunes littérateurs
Uitgever
Amsterdam: Voetnoot, 2004 | Andere uitgaves
54 p.
ISBN
90-71877-72-8

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 14 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Diegenen nu die zich met succes aan de poëzie wijden wil ik de raad geven er nooit mee op te houden. Poëzie is [...] een soort belegging waarvan de rente pas laat kan worden geïnd -- al is die dan wel zeer fors." Een wenk uit dit luchtige vademecum die zonder enige twijfel vooral op hemzelf van toepassing is. Hij schreef deze korte tekst -- verschenen in het magazine 'L'Esprit public' op 15 april 1846 -- immers op amper 25-jarige leeftijd, toen de wereld nog tien jaar moest wachten op het verschijnen van Les Fleurs du mal (1857), de bundel die het aanschijn van de poëzie in gans Europa zou wijzigen. De jonge letterkundige die hier wordt aangesproken kan in zekere zin worden gereduceerd tot Baudelaire zelf en de tekst zelf tot een ironisch zelfportret en de aankondiging van het genie in wording. "Kan elk gezond mens twee dagen zonder eten -- zonder poëzie geen dag. De kunstvorm die de meest dwingende behoefte bevredigt, zal altijd de grootste verdiensten wegdragen."

In h…Lees verder
In dit charmante boekje, verschenen in de reeks "Perlouses", met korte teksten uit de Franse literatuur, die de verdwijning onder ons van de grote werken enigszins moeten compenseren, biedt Baudelaire praktische wenken voor aankomende dichters. In korte hoofdstukken van 2 à 3 bladzijden behandelt hij allerlei onderwerpen waarmee dichters te maken kunnen krijgen en waarvan hij nog al eens de kern formuleert in de vorm van een aforisme. Bijv. 'Pech bestaat niet. Wie geen succes heeft, mist iets'. En: 'Sympathie tussen dichter en lezer is even onwillekeurig als de liefde en maakt van 2 personen één'. En: 'Haat is een kostbaar elixer: het is gemaakt van ons goed, ons bloed, onze nachtrust en 2/3 van onze liefde. Wees er dus zuinig mee'. Een aantal opmerkingen is boeiend, nieuw en dus lezenswaard. Minder positief te beoordelen is misschien de lichte gedateerdheid van het boekje en de beperkte omvang ervan. Pocket (10,5 x 16,5 cm.); kleine marges, kleine druk.

Over Charles Baudelaire

Charles Pierre Baudelaire (Parijs, 9 april 1821 – aldaar, 31 augustus 1867) was een Frans dichter en kunstcriticus. Zijn bekendste dichtbundel is Les Fleurs du mal.

Biografie

Baudelaire werd geboren als zoon van Joseph-François Baudelaire (1759-1827), een uitgetreden priester en een ontwikkeld man, die warmliep voor de ideeën van de Verlichting en een liefhebber was van schilderkunst. Hij overleed toen Charles vijf jaar oud was. Zijn moeder Caroline was vierendertig jaar jonger dan zijn vader. Toen Baudelaire zeven was hertrouwde zijn moeder met een bataljonscommandant, generaal Jacques Aupick (1789-1871). Al snel groeide er wederzijds onbegrip tussen stiefvader en stiefzoon. In 1836 werd Charles ingeschreven in het Parijse Lycée Louis-le-Grand, waar hij in 1839, om een kleinigheid tijdens de filosofieles vanaf werd gestuurd. Daarna ging hij het leven leiden van een bohemien met talrijke vriendinnen, en stak zich diep in …Lees verder op Wikipedia

Suggesties