Een zelfverkozen drop-out aan de zelfkant van de samenleving verliest keer op keer zijn baantje.
Onderwerp
Marginaliteit
Titel
Factotum
Auteur
Charles Bukowski 1920-1994
Vertaler
Diederik Van den Abeele
Inleider
Thomas Heerma van Voss
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Factotum
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2014 | Andere uitgaves
189 p.
ISBN
9789048822096 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Beschrijving van het leven van Henry Chinaski, half-alcoholist en alter ego van Charles Bukowski (1920-1994). In deze autobiografische roman beschrijft de Amerikaanse auteur de periode 1944-1946, waarin hij als jonge man op zoek is naar werk, maar elke betrekking (steeds als het manusje-van-alles) na een paar dagen ook weer min of meer opzettelijk verliest, door werkverzuim ten gevolge van overmatig drankgebruik, te veel seks, lang uitslapen of gewoon algehele lamlendigheid. Zoals gewoonlijk windt Bukowski er weer geen doekjes om. De zelfkant van de samenleving wordt hier beschreven door een zelfverkozen drop-out. Misschien deprimerend voor sommige lezers, maar in feite voornamelijk vitaal, geestig en opluchtend. Uitstekende vertaling. Onder dezelfde titel verfilmd met Matt Dillon in de hoofdrol. Met een nieuw voorwoord door Thomas Heerma van Voss. Vrij kleine druk.

Over Charles Bukowski

CC BY 2.5 - Foto van/door Artgal73

Henry Charles Bukowski (Andernach, 16 augustus 1920 - San Pedro, 9 maart 1994) was een Amerikaans schrijver en dichter. Het stedelijk landschap en de sfeer van zijn woonplaats Los Angeles hadden een grote invloed op zijn werk. Op zijn beurt had hij invloed op een aantal van zijn tijdgenoten en werd zijn stijl vaak nagevolgd. Hij was een productief schrijver, zijn oeuvre beslaat duizenden gedichten, honderden korte verhalen en zes romans.

Biografie

Bukowski werd als Heinrich Karl Bukowski geboren. Zijn vader Henry Bukowski was een Amerikaanse militair van Duitse afkomst, zijn moeder Katharina Fett was een Duitse. Het gezin migreerde in 1922 naar de Verenigde Staten, waar ze zich in 1924 na enige omzwervingen vestigden in Los Angeles.

De jeugd van Bukowski werd gekenmerkt door armoede en tegenslagen. Zijn vader was vaak werkloos en reageerde zich af op zijn echtgenote en zijn zoon. Later kreeg Charles een zware vorm van a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties