Boek
Nederlands

De lotgevallen van Oliver Twist

Charles Dickens (auteur), Fiel Van der Veen (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Angstig en avontuurlijk is het leven van de kleine Oliver. Meteen na zijn geboorte al weesjongen, ontvlucht hij zijn werkbaas en valt in handen van een bende misdadigers. Zou hij zijn eigen familie nog terugzien? Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
De lotgevallen van Oliver Twist / Charles Dickens ; ill. van Fiel van der Veen
Auteur
Charles Dickens
Illustrator
Fiel Van der Veen
Uniforme titel
Oliver Twist [jeugd]
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Oliver Twist
Editie
Herz. bew.
Uitgever
Bilthoven: Solo, 2003
221 p. : ill.
ISBN
90-76268-42-8

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 46 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Oliver Twist wordt na zijn geboorte al meteen wees en wordt derhalve overgelaten aan de opvoeders in het armenhuis. Na zijn eerste baantje bij een begrafenisondernemer raakt hij onder invloed van slechte vrienden, die deel uitmaken van een dievenbende. Aan het eind komt alles toch nog op zijn pootjes terecht en erft Oliver zowaar een belangrijke erfenis. In het verhaal wordt een beschrijving gegeven van het leven in de Londense onderwereld van de 19e eeuw. Zowel het plechtstatig taalgebruik alsmede de zwart-wittekeningen geven de sfeer van die tijd weer. Het uitvoerige verhaal wordt verteld door een verteller die af en toe passages ter verduidelijking toevoegt. Deze goed vertaalde, verzorgde uitgave die vroeger als een maandelijks feuilleton verscheen, is geschikt voor de liefhebber van wereldliteratuur vanaf ca. 11 jaar. Met nawoord over de auteur en het boek. Gedrukt in een kleine letter.

Over Charles Dickens

Charles John Huffam Dickens (Landport bij Portsmouth, 7 februari 1812 — Higham (Kent), 9 juni 1870) was een van de belangrijkste Engelse schrijvers tijdens het victoriaans tijdperk en de eerste literaire chroniqueur van de grootstad midden in de industriële revolutie. Tot na de Eerste Wereldoorlog bleef hij Engelands populairste schrijver. Hij verwierf bekendheid met The Pickwick Papers (The posthumous papers of the Pickwick Club) dat vanaf 1836 maandelijks verscheen. Daarna verschenen Oliver Twist in het door hem geredigeerde tijdschrift Bentley's Miscellany in 1837-1838, Nicholas Nickleby in 1838-1839, The Old Curiosity Shop en Barnaby Rudge, beide in 1841. Zijn beroemdste romans zijn David Copperfield (1849-1850, deels autobiografisch), Great Expectations (1860-1861), Oliver Twist, Nicholas Nickleby en A Christmas Carol (1843). A tale of two cities staat met 200 miljoen exemplaren op numme…Lees verder op Wikipedia

Suggesties