Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Leven als een beest

Charles Foster (auteur), Ine Willems (vertaler)
De auteur probeert letterlijk en vergaand uit hoe het is om als das, otter, edelhert, vos en gierzwaluw te leven.
Titel
Leven als een beest
Auteur
Charles Foster
Vertaler
Ine Willems
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Being a beast
Uitgever
Amsterdam: Signatuur, 2019 | Andere uitgaves
288 p.
Verschijningsdatum
01-10-2019
ISBN
9789056726638 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Ex-jager wordt hert

Een man betert zijn leven door een wild dier te willen zijn. Leven als een beest is een intens wetenschappelijk én poëtisch verslag van biologische bruidsmystiek.

Proberen het bos en de bosgrond te delen met een das is een daad van liefde. In Leven als een dier probeert Charles Foster in de vacht en de veren te kruipen van vijf verschillende dieren. Dat doet hij omdat hij wetenschapper is, dierenarts, ethicus, jurist en vader van zes, en in al die gedaanten erg nieuwsgierig, zo blijkt in dit boek.

De dierenriem lijkt een beetje willekeurig: naast de das aapt Foster ook het edelhert, de otter, de vos en de gierzwaluw na ('Een gierzwaluw worden? Ik kon evengoed proberen God te worden'). Het is een vermetel plan, en Foster weet van bij het begin af dat het zal mislukken. Maar de mislukking is glorieus, en het boek over zijn exploot is een voltreffer.

Met het dier dat hij het eerst beschrijft, zou je nog denken dat het kan, dat de mens inderdaad een dier kan zijn. Hij neemt zijn achtjarige zoon wekenlang mee naar een bos in Wales om daar met de blote hand een hol te graven, een bedje te…Lees verder

Naakte aap

Het verschil tussen mens en dier is onoverbrugbaar? Lulkoek, vindt Charles Foster, en hij besluit als dier onder de dieren te gaan leven. De neerslag daarvan is briljant en hilarisch tegelijk.

Iedereen die net als ondergetekende een kat heeft, weet welke existentiële vragen zo’n dier uitlokt. Wat denkt het? Droomt het over muizen? Houdt het van me of ziet het mij enkel als een grote vlezige voedselautomaat? En wat vreet zo’n beest de hele dag buiten uit?

Charles Foster wilde ook weten wat dat betekent, dier zijn, en vond er niets beter op dan als een dier te gaan leven. Dat klinkt sjamanistisch – u weet wel, in een zweethut gaan zitten om uw innerlijke konijn te ontdekken – maar daar is Foster te nuchter voor. Geef hem maar ruwe ongepolijste ervaring. Dus als Foster wil weten hoe een das zijn dagen vult, trekt hij samen met zijn zoon het bos in, graaft hij een tunnel in een heuvelflank en blijven ze daar een weekje in wonen. Lekker gezellig in een zelfgemaakte burcht op varens slapen, wormen eten en op handen en voeten naar het beekje kruipen. Klinkt knullig maar Foster, die regelmatig met veel zelfspot zijn eigen met…Lees verder

De auteur (1962) heeft een breed opleidingsniveau: bioloog, onderzoeker, advocaat, theoloog, filosoof, wetenschappelijk docent. Dat komt ook tot uitdrukking in de inhoud van dit boek. Het gaat niet alleen om het door empathie invoelen en zich verplaatsen in het doen en laten van een das, otter, vos, edelhert en gierzwaluw (staand voor de oerelementen aarde, water, vuur en lucht). Hij doet onverwacht en verregaand onderzoek om zich in een dier in te leven: wie gaat er, samen met een zoon van 8 jaar een paar maanden in een hol in het bos wonen en leven om zich das te voelen? Op handen en voeten het terrein verkennen. Ervaren hoe bijvoorbeeld geur en smaak van verschillende regenwormen zijn? Of slapen in de stad als een stads-vos? De vele ervaringen worden niet alleen vermeld, maar ook uitgebreid belicht vanuit filosofische, mystieke en soms religieuze achtergrond. Het functioneren van mens en dier in levensbeschouwelijke zin komt daarbij in uitgebreide, literaire volzinnen naar voren. D…Lees verder