Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De charmeur van Europa : memoires

Charles-Joseph De Ligne (auteur), Marijke Arijs (redacteur)
+1
De charmeur van Europa : memoires
×
De charmeur van Europa : memoires De charmeur van Europa : memoires

De charmeur van Europa : memoires

Charles-Joseph De Ligne (auteur), Marijke Arijs (redacteur)
Selectie uit de anekdotes en herinneringen van de Belgische edelman (1735-1814) over zijn avontuurlijk leven en liefdes in de hoogste kringen.
Titel
De charmeur van Europa : memoires / Charles-Joseph de Ligne ; gekozen, vert. en van een nawoord voorz. door Marijke Arijs
Auteur
Charles-Joseph De Ligne
Redacteur
Marijke Arijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Uitgever
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2006
302 p.
ISBN
90-8542-018-0

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 44 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Charles Joseph de Ligne (1735-1814) was in sommige kringen tot voor kort een geheimtip: dát waren ongezouten memoires. Steevast werd verwezen naar het leven van de prins. Met een zekere, al dan niet terechte, afgunst: een herinnering aan een mogelijk leven. Uitgeverij Meulenhoff/Manteau heeft nu een selectie uit de memoires uitgebracht, maar het boek stelt teleur. Wie het werk van Casanova gelezen heeft, kan niet anders dan vergelijken en de vergelijking valt in het nadeel van de Ligne uit. Hier zijn er immers geen filosofisch doorwerkte gedachten, er is nauwelijks literair talent aanwezig en het leven van de Ligne is ook niet spannend genoeg geweest. Hij stond immers aan de kantlijn van het wereldgebeuren. Hij was er wel altijd bij, maar hij was in eerste instantie een aristocraat zoals er te veel waren en zijn.

Deze selectie is slecht, bijzonder slecht geannoteerd. Het boek bevat een eigenaardig namenregister (want het neemt ook titels op), dat niet naar de bladzijden van he…Lees verder
Charles Joseph, prince de Ligne (1735-1814), was een van de kleurrijkste figuren van de achttiende eeuw, te vergelijken met Casanova. Van hoge Zuid-Nederlandse adel, was hij als militair, als hoveling en als diplomaat in dienst van het Habsburgse hof; hij was ook thuis aan vele andere hoven in Europa, met name in Frankrijk. Hij gold als een briljant causeur en groot charmeur, en stond op persoonlijke voet met vorsten zowel als schrijvers. Hij heeft veel geschreven, van militaire verhandelingen tot theaterstukken; ook zijn vele delen correspondentie al bij zijn leven verschenen. Zijn memoires, die bestaan uit anekdotes, overpeinzingen en liefdesavonturen, zijn na zijn dood uitgegeven. Deze uitgave is de eerste Nederlandse vertaling van (een selectie van) deze aantekeningen. De uitgave bevat een nawoord en annotatie, maar net iets te weinig voor deze interessante, maar in Nederland onbekende figuur. Het is leuke lectuur voor wie al thuis is in de achttiende eeuw.

Over Charles-Joseph De Ligne

Karel Jozef Lamoraal van Ligne, vaker genoemd met zijn Franse naam Charles-Joseph Lamoral de Ligne (Brussel, 23 mei 1735 - Wenen, 13 december 1814) was een Zuid-Nederlandse prins, schrijver en veldmaarschalk in Oostenrijkse dienst. Hij is vooral bekend om de uitspraak Le congrès danse beaucoup, mais il ne marche pas (Het congres danst, maar het gaat niet vooruit) over het Congres van Wenen.

Afkomst

Charles-Joseph de Ligne was een telg van een aanzienlijk adellijk geslacht van het huis Ligne, die vooral als militair actief waren. Hij volgde zijn vader Claude Lamoral II van Ligne op die veldmaarschalk was in Oostenrijkse dienst en lid van de keizerlijke Geheime Raad. Zijn moeder Elisabeth Alexandrine van Salm stamde uit het adellijke geslacht Salm; ze stierf toen Charles-Joseph vier jaar was.

Carrière

In 1752 ging hij in dienst bij het infanter…Lees verder op Wikipedia