Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een jong meisje komt als gouvernante in een afgelegen huis waar veel spanning en geheimzinnigheid rond de bewoners heerst.
Titel
Jane Eyre
Auteur
Charlotte Brontë
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Jane Eyre
Uitgever
Hilversum: Just Publishers, 2008 | Andere uitgaves
442 p.
ISBN
9789077895221

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 43 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na de dood van haar ouders wordt Jane Eyre slecht behandeld in het gezin van een oom en tante, die haar later naar een kostschool sturen voor een opleiding tot gouvernante. Ze vindt werk op Thornfield Hall, waar ze de pupil van Mr. Rochester moet lesgeven en krijgt een hechte band met haar onstuimige baas. Hij vraagt haar ten huwelijk, maar in de kerk blijkt dat zijn geesteszieke eerste vrouw nog leeft, waarna Jane vertrekt. In Yorkshire vindt ze onderdak bij een dominee en zijn familie. Als hij met haar wil trouwen hoort ze Rochesters stem en reist naar Thornfield Hall, waar Rochester nu een berooide en gehandicapte weduwnaar is. Dan krijgt hun liefde een tweede kans. Deze klassieke roman van de belangrijke Engelse Victoriaanse auteur (1816-1855) is ondanks enig melodrama een boeiend, indringend verslag van het groeiproces van een gevoelige, sterke vrouw. Sfeervolle vertaling van Clara Eggink. Op de bijgevoegde 2 dvd’s (Nederlands ondertiteld, 200 min.) staat de mooie vierdelige BBC …Lees verder

Over Charlotte Brontë

Charlotte Brontë (Thornton, 21 april 1816 – Haworth, 31 maart 1855) was een Brits schrijfster en de oudste van de drie gezusters Brontë, wier romans klassiekers van de Engelse literatuur zijn geworden.

Ook haar zusters zijn als romanschrijfster beroemd geworden: Anne, de jongste, en Emily de middelste. Er was ook een broer, Branwell, die schilderde. Hun vader, Patrick Brontë (1777-1861), was een Ierse predikant.

Charlotte schreef onder het pseudoniem Currer Bell. In 1831 volgde zij lessen in Roe Head en was twee keer voor korte tijd gouvernante. In 1842 ging zij samen met haar jongere zuster Emily, met wie zij een privéschool wilde opzetten, naar het pensionaat Heger te Brussel, waar zij verliefd werd op de directeur. Deze periode in Brussel leverde de inspiratie voor enkele van de evenementen die ze beschreef in The Professor en Villette.

Nadat haar zuster Emily was overleden, werd een postume editie van Emily's beroemde maar enige …Lees verder op Wikipedia