Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Shirley

In een klimaat van sociale onrust in het Noord-Engeland van 1813 proberen een jonge erfgename en haar vriendin hun weg te vinden.
Titel
Shirley
Auteur
Charlotte Brontë
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Shirley
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2007 | Andere uitgaves
620 p.
ISBN
9789041706904

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 24 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Engelsman van Vlaamse afkomst Robert Gérard Moore is in 1813 manager van een lakenfabriek in Noord-Engeland, die eigendom is van de jonge erfgename Shirley Keeldar. Om concurrerender te kunnen werken is hij begonnen met het mechaniseren van de fabriek, waardoor veel banen verloren gaan en grote onrust in de streek ontstaat. Die sociale onrust ontlaadt zich uiteindelijk in een moordaanslag op Moore, die hij ternauwernood overleeft. Zijn verre nichtje Caroline en haar onafhankelijke beste vriendin/buurmeisje Shirley proberen in dit onrustige klimaat hun eigen weg en een echtgenoot te vinden. Wat hen uiteindelijk ook lukt. Derde roman van de belangrijke Victoriaanse schrijfster (1816-1855), die wat intensiteit en kwaliteit van de plot betreft achterblijft bij haar beste roman, Jane Eyre (1847). Desondanks is hij nog steeds lezenswaard door de open, moderne beschrijving van de sociale onrust, maar vooral door de rake portretten van de vrouwelijke hoofdpersonen. Met name de beschrijving…Lees verder

Over Charlotte Brontë

Charlotte Brontë (Thornton, 21 april 1816 – Haworth, 31 maart 1855) was een Brits schrijfster en de oudste van de drie gezusters Brontë, wier romans klassiekers van de Engelse literatuur zijn geworden.

Ook haar zusters zijn als romanschrijfster beroemd geworden: Anne, de jongste, en Emily de middelste. Er was ook een broer, Branwell, die schilderde. Hun vader, Patrick Brontë (1777-1861), was een Ierse predikant.

Charlotte schreef onder het pseudoniem Currer Bell. In 1831 volgde zij lessen in Roe Head en was twee keer voor korte tijd gouvernante. In 1842 ging zij samen met haar jongere zuster Emily, met wie zij een privéschool wilde opzetten, naar het pensionaat Heger te Brussel, waar zij verliefd werd op de directeur. Deze periode in Brussel leverde de inspiratie voor enkele van de evenementen die ze beschreef in The Professor en Villette.

Nadat haar zuster Emily was overleden, werd een postume editie van Emily's beroemde maar enige …Lees verder op Wikipedia