Boek
Engels

Stancliffe's hotel

Stancliffe's hotel

In de reeks:
Een knappe man keert na zijn verbanning terug naar het fictieve land Angria, waar hij niet alleen zijn dochter maar ook zijn oude vijand de hertog van Northangerland weer ontmoet.
Titel
Stancliffe's hotel
Auteur
Charlotte Brontë
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin, 2003
XIV, 80 p.
ISBN
0-141-43995-5

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 3 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De knappe, charismatische Zamorna keert na een verbanning terug naar Angria waar hij zijn vijand, de hertog van Northangerland, en zijn dochter Mary Percy weer ontmoet. De verteller van de novelle is dandy Charles Townshend, die op een ironische en ontluisterende manier het leven in Angria, een imaginair koninkrijk, beschrijft. Het voorwoord waarin dit koninkrijk met zijn politieke en historische achtergrond belicht wordt, is noodzakelijk om het verhaal te kunnen volgen. De niet eerder gepubliceerde novelle, schreef de auteur in 1838 toen ze drieëntwintig was. Het is een compilatie van plotseling wisselende scènes, in het manuscript aangegeven door een in cursief gedrukte aankondiging wat Townshend mee zal maken. Voor de huidige lezer heeft de typografische bewerking het verhaal toegankelijker gemaakt. De sfeer is luchtig, geestig en bijzonder door bijvoorbeeld het wisselende vertelperspectief, een contrast met Jane Eyre. Kleine pocket met goede letter en smalle marges.

Over Charlotte Brontë

Charlotte Brontë (Thornton, 21 april 1816 – Haworth, 31 maart 1855) was een Brits schrijfster en de oudste van de drie gezusters Brontë, wier romans klassiekers van de Engelse literatuur zijn geworden.

Ook haar zusters zijn als romanschrijfster beroemd geworden: Anne, de jongste, en Emily de middelste. Er was ook een broer, Branwell, die schilderde. Hun vader, Patrick Brontë (1777-1861), was een Ierse predikant.

Charlotte schreef onder het pseudoniem Currer Bell. In 1831 volgde zij lessen in Roe Head en was twee keer voor korte tijd gouvernante. In 1842 ging zij samen met haar jongere zuster Emily, met wie zij een privéschool wilde opzetten, naar het pensionaat Heger te Brussel, waar zij verliefd werd op de directeur. Deze periode in Brussel leverde de inspiratie voor enkele van de evenementen die ze beschreef in The Professor en Villette.

Nadat haar zuster Emily was overleden, werd een postume editie van Emily's beroemde maar enige …Lees verder op Wikipedia

Suggesties