Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Villette

Een Engels meisje reist begin 19e eeuw naar het vasteland en vindt daar een baan als lerares Engels op een meisjeskostschool in Frankrijk.
Onderwerp
Brussel
Titel
Villette
Auteur
Charlotte Brontë
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Villette
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2008 | Andere uitgaves
575 p.
ISBN
9789041706874

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 36 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als Lucy Snowe begin 19e eeuw berooid achterblijft, gaat ze werken als gezelschapsdame. Na de dood van haar werkgeefster reist ze op goed geluk naar het continent, waar ze in het Franse Villette een betrekking als lerares Engels op een meisjeskostschool vindt. Al snel wordt Lucy verliefd op een katholieke man, maar zelf is zij protestants. Ze moet kiezen tussen haar onafhankelijkheid en de behoefte om lief te hebben. 'Villette' gaat net als 'Jane Eyre' over een zelfstandige jonge vrouw die voor de liefde kiest, maar is moeilijker, volwassener, autobiografischer (Brontë was lerares in Brussel) en beschouwender. Maar net als in 'Jane Eyre' wordt het spannend met een spook op zolder en de liefde die onmogelijk lijkt. Andere verhaallijnen met andere karakters lopen door 'Villette' heen. Het boek pakt snel en steeds meer, heeft humor, is zeer associatief (typisch 19e eeuws), maar vlot geschreven. Het sluit aan bij de momentele interesse in 19e eeuwse romans als die van Jane Austen. Uitstek…Lees verder

Over Charlotte Brontë

Charlotte Brontë (Thornton, 21 april 1816 – Haworth, 31 maart 1855) was een Brits schrijfster en de oudste van de drie gezusters Brontë, wier romans klassiekers van de Engelse literatuur zijn geworden.

Ook haar zusters zijn als romanschrijfster beroemd geworden: Anne, de jongste, en Emily de middelste. Er was ook een broer, Branwell, die schilderde. Hun vader, Patrick Brontë (1777-1861), was een Ierse predikant.

Charlotte schreef onder het pseudoniem Currer Bell. In 1831 volgde zij lessen in Roe Head en was twee keer voor korte tijd gouvernante. In 1842 ging zij samen met haar jongere zuster Emily, met wie zij een privéschool wilde opzetten, naar het pensionaat Heger te Brussel, waar zij verliefd werd op de directeur. Deze periode in Brussel leverde de inspiratie voor enkele van de evenementen die ze beschreef in The Professor en Villette.

Nadat haar zuster Emily was overleden, werd een postume editie van Emily's beroemde maar enige …Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek