Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een jonge Engelsman gaat naar Brussel om vervolgens verliefd te worden op een onderwijzeres.
Titel
William Crimsworth
Auteur
Charlotte Brontë
Redacteur
Margaret Smith
Vertaler
Temilo Van Zantwijk Agave Kruijssen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The professor
Uitgever
Den Haag: Kemper Conseil Publishing, 2021 | Andere uitgaves
282 p.
Verschijningsdatum
08-07-2021
ISBN
9789463870207 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 20 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Charlotte Brontë (1816-1855) is zo beroemd dat het bijna onmogelijk is iets negatiefs over een boek van haar te zeggen. Toch is het de vraag of deze vertaling van 'The Professor' wel de moeite waard is. Het boek werd tijdens haar leven door uitgevers geweigerd en pas na haar dood gepubliceerd. Het verhaal is sterk gebaseerd op haar eigen ervaringen bij het opbouwen van een onafhankelijk bestaan als lerares in Brussel, maar heeft een mannelijke hoofdpersoon, die verliefd wordt op een jonge collega en met haar (uiteindelijk) een ideale school sticht. De visies op bijv. onderwijs en op Engeland en België waren interessant in hun tijd, maar spreken nu niet meer aan, zeker niet in deze weinige soepele vertaling zonder enige durf. De vraag is of iemand die geen Engels kan lezen wel de vrij langdradige bespiegelingen en beschrijvingen zal waarderen, vooral omdat er niet de minste achtergrondinformatie over de tijd of de schrijfster wordt gegeven om de lezer te helpen. Onaangenaam kleine druk.

Over Charlotte Brontë

Charlotte Brontë (Thornton, 21 april 1816 – Haworth, 31 maart 1855) was een Brits schrijfster en de oudste van de drie gezusters Brontë, wier romans klassiekers van de Engelse literatuur zijn geworden.

Ook haar zusters zijn als romanschrijfster beroemd geworden: Anne, de jongste, en Emily de middelste. Er was ook een broer, Branwell, die schilderde. Hun vader, Patrick Brontë (1777-1861), was een Ierse predikant.

Charlotte schreef onder het pseudoniem Currer Bell. In 1831 volgde zij lessen in Roe Head en was twee keer voor korte tijd gouvernante. In 1842 ging zij samen met haar jongere zuster Emily, met wie zij een privéschool wilde opzetten, naar het pensionaat Heger te Brussel, waar zij verliefd werd op de directeur. Deze periode in Brussel leverde de inspiratie voor enkele van de evenementen die ze beschreef in The Professor en Villette.

Nadat haar zuster Emily was overleden, werd een postume editie van Emily's beroemde maar enige …Lees verder op Wikipedia

Suggesties