Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Bundel schetsen, essays en autobiografische notities waarin de zee, dennenbomen en Kerstmis richtinggevend zijn.
Titel
Zeepijn
Auteur
Charlotte Mutsaers
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 1999 | Andere uitgaves
253 p. : ill.
ISBN
90-290-5946-X

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit prachtige boek van Charlotte Mutsaers (1942) wordt inhoudelijk bijeengehouden door de combinatie van zee, dennenbomen en Kerstmis. Na lezing van dit boek is het moeilijk door een dennenbos te lopen zonder aan deze bundel verhalen, herinneringen, associaties, essays, dagboekaantekeningen, brieven, foto's en reproducties en het afsluitende (gefingeerde?) interview terug te denken. Of het nou gaat over het werk van schrijvers, beeldende kunstenaars of dat het over autobiografische momenten gaat, telkens zijn het de dennen, de zee en kerstmis die een zinvol verband aan gaan. Zee en de dennen blijken bepalend voor de levensloop van de auteur (gaandeweg ontdekt ze dat ze geboren is 'in een houten jas'). Ook met dit boek wilde zij, blijkens het veel op zijn plaats brengende afsluitende interview, de vraag beantwoorden wie zij is. Zij wilde achterhalen waarom zij bepaalde verbindingen legt, de samenhang in haar hoofd onderzoeken. 'Met uiteraard de hoop dat het de lezer raken zal zodat hij…Lees verder

Over Charlotte Mutsaers

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Charlotte Jacoba Maria Mutsaers (Utrecht, 2 november 1942) is een Nederlands schrijfster, essayiste en beeldend kunstenares.

Leven en werk

Mutsaers werd geboren als dochter van Mies Lely en de kunsthistoricus Barend Mutsaers, die werkzaam was aan de Universiteit Utrecht. Haar overgrootvader was de ingenieur en minister Cornelis Lely.

Na haar gymnasiumopleiding aan het Stedelijk gymnasium in Utrecht ging ze Nederlands studeren aan de Universiteit van Amsterdam, waarna ze docente Nederlands werd in het hoger beroepsonderwijs. Ondertussen doorliep ze de avondopleiding tekenen en schilderen aan de Gerrit Rietveld Academie. Kort na haar eindexamen in schilderen en vrije grafiek werd ze daar als docente schilderen benoemd. Ze heeft op deze academie meer dan tien jaar les gegeven.

In 2012 werd Mutsaers benoemd tot buitenlands erelid van de KANTL ( Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren te Gent). In 201…Lees verder op Wikipedia