Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Het liefst overdag, met de ramen dicht vanwege de buren. Dat vindt Elizabeth het prettigst. Even de elektrische deken aan en ze kunnen aan de slag. Op zo´n moment pleegt ze verraad aan haar moeder, die Elizabeth van jongs af aan bijbracht dat seks iets slechts is. Gelukkig heeft dat geen nadelige effecten gehad voor Georg en Elizabeth, maar er komt bij een huwelijk meer kijken dan seks.
Titel
Schootgebed
Auteur
Charlotte Roche
Vertaler
Janneke Panders
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Schossgebete
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011 | Andere uitgaves
269 p.
ISBN
9789023476115

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Charlotte Roche zorgde met haar debuutroman Vochtige streken voor een literaire sensatie in Duitsland — een sensatie die de anale en vaginale beslommeringen van de vrouwelijke protagoniste betrof. Maakt de schrijfster in haar tweede roman Schootgebed haar taboedoorbrekende reputatie waar? En kan ze daarnaast ook nog schrijven?
Het eerste is zonder meer waar; het tweede valt vooralsnog te betwijfelen. Schootgebed opent met een bladzijdenlange, zinderende sexscène tussen hoofdpersoon Elizabeth en haar veel oudere, sexverslaafde echtgenoot Georg, zonder meer de meest gedetailleerde en ontboezemende passage die ik ooit over dit onderwerp heb gelezen. Vervolgens worden we via de slaapkamer door het huis van Elizabeths bestaan geleid, waarin behalve haar man Georg ook haar dochter Liza en stiefzoon Max, haar ex-vriend en haar psychotherapeute mevr. Drescher een rol spelen. Zo veelbelovend als het boek begon, zo razendsnel ontspoort het in een litanie over neuroses …Lees verder
Een jonge vrouw worstelt met een hevig trauma nadat haar drie broers bij een ongeluk zijn omgekomen. Schuldgevoel, angst, argwaan, frustratie, ressentiment en suïcidale gevoelens beheersen haar, waarbij ze compensatie zoekt in een taboedoorbrekende seksuele relatie met haar man. Gedachten aan het ongeluk, de relatie met haar ouders, haar man en haar dochter, seks en bezoek aan de therapeute vullen deze drie dagen omspannende roman. Het zijn in heel directe taal geformuleerde, niets verhullende notities over een complex innerlijk, die een therapeutisch effect kunnen hebben op lezers met vergelijkbare - veelal onuitgesproken - gevoelens van onverwerkt verdriet en verlangen. Andere (literaire) lezers kunnen dit egodocument ondanks humoristische bedoelde oprispingen als een saaie litanie ervaren. Het omstreden debuut 'Vochtige streken'* was in het Duitstalige gebied een verkoopsucces. Kleine druk.

Over Charlotte Roche

Charlotte Elisabeth Grace Roche (High Wycombe, 18 maart 1978) is een in Engeland geboren Duitse televisiepresentatrice, actrice, zangeres en schrijfster. Charlotte Roche verhuisde op 8-jarige leeftijd naar Duitsland.

Haar debuutroman Feuchtgebiete, in het Nederlands vertaald als Vochtige streken, was zeer succesvol en omstreden. In het verhaal, deels autobiografisch, vertelt de hoofdfiguur Helen Memel openlijk en zonder schaamte over haar seksleven en haar lichaam. Sommige critici bestempelden het boek als louter pornografisch, terwijl anderen het een bijdrage vonden leveren aan de vrouwenemancipatie.Het boek werd in 2013 onder zijn oorspronkelijke titel Feuchtgebiete verfilmd.

Met Jan Böhmermann presenteerde Roche op ZDF de talkshow Roche & Böhmermann.