Het liefst overdag, met de ramen dicht vanwege de buren. Dat vindt Elizabeth het prettigst. Even de elektrische deken aan en ze kunnen aan de slag. Op zo´n moment pleegt ze verraad aan haar moeder, die Elizabeth van jongs af aan bijbracht dat seks iets slechts is. Gelukkig heeft dat geen nadelige effecten gehad voor Georg en Elizabeth, maar er komt bij een huwelijk meer kijken dan seks.
Titel
Schootgebed
Auteur
Charlotte Roche
Vertaler
Janneke Panders
Verteller
Goele Van Roy  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Schossgebete
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2011
1 cd
Speelduur
10:22
Oorspr. uitgever
De Bezige Bij
Aantekening
Stem: Vrouw

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een jonge vrouw worstelt met een hevig trauma nadat haar drie broers bij een ongeluk zijn omgekomen. Schuldgevoel, angst, argwaan, frustratie, ressentiment en suïcidale gevoelens beheersen haar, waarbij ze compensatie zoekt in een taboedoorbrekende seksuele relatie met haar man. Gedachten aan het ongeluk, de relatie met haar ouders, haar man en haar dochter, seks en bezoek aan de therapeute vullen deze drie dagen omspannende roman. Het zijn in heel directe taal geformuleerde, niets verhullende notities over een complex innerlijk, die een therapeutisch effect kunnen hebben op lezers met vergelijkbare - veelal onuitgesproken - gevoelens van onverwerkt verdriet en verlangen. Andere (literaire) lezers kunnen dit egodocument ondanks humoristische bedoelde oprispingen als een saaie litanie ervaren. Het omstreden debuut 'Vochtige streken'* was in het Duitstalige gebied een verkoopsucces. Kleine druk.

Over Charlotte Roche

CC BY 3.0 - Foto van/door JCS

Charlotte Elisabeth Grace Roche (High Wycombe, 18 maart 1978) is een in Engeland geboren Duitse televisiepresentatrice, actrice, zangeres en schrijfster. Charlotte Roche verhuisde op 8-jarige leeftijd naar Duitsland.

Haar debuutroman Feuchtgebiete, in het Nederlands vertaald als Vochtige streken, was zeer succesvol en omstreden. In het verhaal, deels autobiografisch, vertelt de hoofdfiguur Helen Memel openlijk en zonder schaamte over haar seksleven en haar lichaam. Sommige critici bestempelden het boek als louter pornografisch, terwijl anderen het een bijdrage vonden leveren aan de vrouwenemancipatie.Het boek werd in 2013 onder zijn oorspronkelijke titel Feuchtgebiete verfilmd.

Met Jan Böhmermann presenteerde Roche op ZDF de talkshow Roche & Böhmermann.

Suggesties