Met een jonge in Turnhout woonachtige Nigeriaanse jonge vrouw gaat het slecht sinds de dood van haar vijfjarig zoontje.
Titel
De feniks
Auteur
Chika Unigwe
Verteller
Jos Roose  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2005
1 cd
Speelduur
06:12
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Debuutroman van de Nigeriaans/Vlaamse literatuurwetenschapster [1974], die eerder kinderboeken en gedichten in het Engels publiceerde en diverse prijzen en nominaties verwierf. Ze is een van de eerste vrouwelijke allochtone auteurs in België. 'De feniks' is een literaire roman over de jonge in Turnhout woonachtige Nigeriaanse Oge. Sinds de dood van haar vijfjarige zoontje gaat het slecht met haar. Ze ontkent de dood van haar kind en doet net of hij nog leeft, ze kan hem niet loslaten. Bovendien drijft de dood van de jongen Oge en haar Belgische man Gunter uit elkaar. Daarnaast krijgt de hoofdpersoon van een dokter te horen dat ze borstkanker heeft. Pas als Oge's Nigeriaanse moeder op bezoek komt begint ze met rouwen; Oge herrijst als een feniks uit haar as. Unigwe schrijft in een directe en toegankelijke taal over interculturele relaties, moeizame integratie en prachtig over universele grote emoties. Voor een breed publiek in Vlaanderen en Nederland. Vrij kleine druk.

Over Chika Unigwe

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Valeria Vernizzi

Chika Nina Unigwe (Enugu, Nigeria, 1974) is een Belgische schrijfster van Nigeriaanse afkomst.

Biografie

Unigwe behaalde een Bachelor of Arts (BA) in Engelse taal en literatuur aan de Universiteit van Nigeria in Nsukka, vervolgens een Master of Arts (MA) aan de Katholieke Universiteit Leuven (België) en daarna promoveerde ze in november 2004 tot doctor in de literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden (Nederland).

In 1995 emigreerde ze met haar Belgische partner (met wie ze later trouwde) naar België.

Haar gepubliceerd werk bevat poëzie, kinderboeken en korte verhalen. Haar verhalen werden uitgezonden op de BBC World Service, Radio Nigeria, en andere radiostations van de Commonwealth.

In 2003 won Unigwe de BBC Short Story Competition en kreeg ze een eervolle vermelding in de Commonwealth short story writing competition 2003/2004. Eveneens in 2003 was ze een finalist voor de Caine Prize<…Lees verder op Wikipedia