Verhalen over Nigeriaanse vrouwen die streven naar zelfstandigheid.
Titel
Het ding om je hals
Auteur
Chimamanda Ngozi Adichie
Vertaler
Hien Montijn
Verteller
Leen Mollet  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The thing around your neck
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2009
1 cd
Speelduur
8:15:44
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek bevat twaalf losse verhalen over jonge Ibo mensen in hun land Nigeria en in Amerika. De meeste verhalen spelen zich af in intellectuele families, waarvan vader hoogleraar is, waar twee auto's zijn en de koelkast goed gevuld is, waar minstens een van de kinderen in Amerika studeert. Maar ook waar de moderne problemen zijn van drugsgebruik, ontspoorde kinderen, corruptie en de eenzaamheid van een dochter in Amerika. In dit boek geen nationale problemen van armoede of burgeroorlog, maar het leven van de elite. Het is daarom een welkome afwisseling in de recente publicaties over Afrika. Het is bovendien geschreven in een soepele, elegante stijl, door een talentvolle, jonge Nigeriaanse schrijfster die afwisselend in haar eigen land en in Amerika woont. Een verfrissend en warm boek uit een milieu, dat in Nederland nog nauwelijks bekend is. Paperback; normale druk.

Over Chimamanda Ngozi Adichie

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Carlos Figueroa

Chimamanda Ngozi Adichie (Enugu, 15 september 1977) is een Nigeriaanse auteur en feminist.

Jeugd en opleiding

Adichie groeide op in een Igbo-familie in Nsukka, een stad in de staat Enugu in Zuidoost-Nigeria, waar haar beide ouders aan de Universiteit van Nigeria werkten. Bij toeval woonde ze in een huis waar Chinua Achebe eerder gewoond had. Ze studeerde anderhalf jaar medicijnen aan deze universiteit. In 1996 ging Adichie naar Amerika waar ze aan verschillende universiteiten literatuur en Afrikaanse studies studeerde. Na een periode aan Drexel University in Philadelphia studeerde ze af aan Eastern Connecticut State University. In 2003 haalde ze nog een masters degree aan Johns Hopkins University en in 2008 aan Yale University.

Werk

Adichie debuteerde in 1997 met de gedichtenbundel Decisions en publiceerde daarna het toneelstuk For Love of …Lees verder op Wikipedia